Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ



Ο λόγος για την βορειοανατολική ακτή της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος.

Η βραχώδης αυτή ακτή συνολικού μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου περιλαμβάνει μικρούς αμμώδεις κολπίσκους που δέχονται το καλοκαίρι πάρα πολλούς κολυμβητές, κύρια κατοίκους του οικισμού Αγίου Νικολάου, που καταφεύγουν εκεί, μακρυά από τις δραστηριότητες “αναψυχής” της νότιας ακτής.

Την ακτή διατρέχει παράλληλα ένας πεζόδρομος, φτιαγμένος από σκυρόδεμα εδώ και κάποιες δεκαετίες.  Τα καλοκαιρινά απογεύματα, μόλις δροσίσει, μέχρι και αργά το βράδυ, σφύζει από ζωή. Παιδιά με ποδήλατα, περιπατητές, σημεία για ήρεμο αγνάντεμα και στέκια για να αλλάξουν δυο κουβέντες φίλοι και γείτονες. Ο πεζόδρομος καταλήγει βορεινά, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, σε χωμάτινο μονοπάτι που στη συνέχειά του συναντάει την κοσμοσύχναστη παραλία των Πετρελαίων.


Ο προσανατολισμός της ακτής είναι τέτοιος που, για λόγους
φυσικούς, οι συνεχείς βοριάδες και ο ισχυρός κυματισμός για μεγάλο διάστημα στη διάρκεια του έτους έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διαβρώσεις και σε αρκετά σημεία σοβαρές κατακρημνίσεις, Υπάρχουν σημεία του πεζόδρομου που, περπατώντας τα, έχεις το αίσθημα ταλάντωσης, που υποδηλώνει υποσκαφές και δημιουργεί δικαιολογημένα ανησυχία για την επάρκεια της στήριξής του.


Καταστροφές που συμβαίνουν αίφνης από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο εκτιμώνται συνήθως άμεσα και με σπουδή, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και αποκατάστασης. Για άλλες, ωστόσο, που συντελούνται σε χρόνια βάση, ύπουλα και διαβρωτικά, αλλά εξίσου ζημιογόνα, η τάση είναι να παραγνωρίζονται και να αναβάλλεται συνεχώς η αντιμετώπισή τους.



Κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι εδαφικές αλλοιώσεις αυτές θα καταστρέψουν σύντομα τμήματα του πεζόδρομου και θα στερήσουν απ’ τον κόσμο αυτό που τόσα χρόνια απολαμβάνει, ένα φυσικό, “οικολογικό” θα λέγαμε, είδος αναψυχής. Παραπέρα, οι διαβρώσεις, ανάλογα με το βάθος που έχουν προσλάβει, ενδεχόμενα απειλούν παρακείμενες ιδιοκτησίες και θεμέλια σπιτιών.


Κατά τόπους, για να αποφευχθούν ατυχήματα και για να επιβραδυνθεί η διάβρωση, έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις (ξύλινα προφυλακτικά κιγκλιδώματα, πρόχειρες εργασίες απορροής των επιφανειακών βρόχινων υδάτων, επισκευή αποσαθρωμένων πάγκων, προειδοποιητικές πινακίδες) με ενεργό συμμετοχή και του τοπικού Συλλόγου του Αγίου Νικολάου, που δεν έχει πάψει να “ενοχλεί” τις αρμόδιες υπηρεσίες, με παραστάσεις και μέσα απ’ την συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου.


Είναι γνωστό ότι ήδη από το 2013 προβλέπεται κάθε χρόνο στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου κονδύλι για τη σχετική μελέτη, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Και βέβαια, οι κάτοικοι με πικρία μαθαίνουν σήμερα για έργα προϋπολογισμού 4 εκ. € που έχουν εξαγγελθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής για συντήρηση οδικού δικτύου, για αποκαταστάσεις πρανών από κατολισθήσεις, καθιζήσεις οδών και επισκευές τεχνικών έργων, χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν.


Η επιτόπια αυτοψία από εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας θα πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν σε ποιους θα αναθέσουν τη σχετική μελέτη. Σε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις έχουν κληθεί ακόμα και επιστήμονες του Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προκειμένου να συντάξουν μια έγκυρη μελέτη, με προτάσεις αντιστήριξης. 


Να περιμένουμε να ακούσουμε επιτέλους μια θετική πρωτοβουλία ;;;





















2 σχόλια:

  1. Ο δήμος Σπατων Αρτεμιδος επι δημαρχιας Χ.Μάρκου το 2013 ειχε κανει μελέτη και είχε εγκρίνει 60000 ευρω για την επιδιόρθωση του που ομως ποτέ δεν έγινε, η σημερινή δημοτικη αρχη,αγνοονντας την ολη διαδικασία, έχει Εντάξει στο προυπολογισμο ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ, ήμαρτον, δηλαδή στο τέλος αφου υποχωρήσει ολη η ακτη,θα μας εγκαλει ο Δήμος οτι, έχουμε καταπατησει την ακτή, και είμαστε παρανομοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δήμος Σπατων Αρτεμιδος επι δημαρχιας Χ.Μάρκου το 2013 ειχε κανει μελέτη και είχε εγκρίνει 60000 ευρω για την επιδιόρθωση του που ομως ποτέ δεν έγινε, η σημερινή δημοτικη αρχη,αγνοονντας την ολη διαδικασία, έχει Εντάξει στο προυπολογισμο ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ, ήμαρτον, δηλαδή στο τέλος αφου υποχωρήσει ολη η ακτη,θα μας εγκαλει ο Δήμος οτι, έχουμε καταπατησει την ακτή, και είμαστε παρανομοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή