Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

σύμφωνα με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης . . .


Πρωταθλητές στη διαφθορά αναδεικνύονται, για άλλη μία φορά, οι δήμοι, όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διετία 2015-2016, η οποία παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.


Ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ  Δημοσθένης Κασσαβέτης


Τη συγκεκριμένη περίοδο οι επιθεωρητές του Σώματος διενήργησαν 871 ελέγχους, από τους οποίους σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα. Από αυτές οι 119 αφορούν σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, οι 39 σε Νομικά Πρόσωπα, οι 24 σε υπουργεία, οι 19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι υπόλοιπες 15 σε Περιφέρειες.

Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, ειδικότερα, αφορούσαν κυρίως σε υποθέσεις 

δόμησης και χωροταξίας 

ανάθεσης έργων 

προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και 

στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Σημαντικό ποσοστό των ελέγχων αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σε υποθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, σε ζητήματα πολεοδομικής φύσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα δήμων.

Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου του 2016, σε 133 από αυτές (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της δοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων. Από αυτές οι 85 περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.



ΕΡΩΤΗΜΑ : Πώς αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης φαινόμενα διαφθοράς, που συμβεί να πέσουν στην αντίληψή του ή και που τον αφορούν άμεσα;


Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η νομική καθοδήγηση είναι απαραίτητη, οι ενέργειες στις οποίες μπορεί να καταφύγει κανείς είναι:

Εάν δημοτικός υπάλληλος ζητά χρήματα προκειμένου να διεκπεραιώσει μία νόμιμη υπόθεση, τότε ενημερώνεις την Ελληνική Αστυνομία, η οποία προσημειώνει τα χαρτονομίσματα και προβαίνει στην σύλληψη του υπαλλήλου με τα προσημειωμένα.

Για περιπτώσεις διαφθοράς, υποβάλεις: 

  • αναφορά στον Εισαγγελέα Καταπολέμησης Διαφθοράς 
  • μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 
  • μηνυτήρια αναφορά στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  και 
  • αναφορά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Εάν υπάρχουν σκιές στην σύναψη δημόσιας σύμβασης του δήμου με ιδιώτη ή φορέα, υποβάλεις καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ή σε οποιονδήποτε Εισαγγελέα. 

Εάν ο Δήμος δεν απαντά σε έγγραφο αίτημα πολίτη ή δεν απαντά εντός των αποκλειστικών συνταγματικών προθεσμιών, ζητάς την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη  ελέγχει:

- *Ο.Τ.Α*. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) δηλ. Δήμοι και Περιφέρειες, καθώς και τα νομικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις ΟΤΑ.

Ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων της Αυτοδιοίκησης ασκείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο θεσμός του Ελεγκτή Νομιμότητας, στα πλαίσια λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών) δε φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.

Υπάρχει επίσης σε λειτουργία η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την on line καταγγελία φαινομένων διαφθοράς, επώνυμα ή ανώνυμα. 

ΠΗΓΕΣ : 

ΑΠΕ ΜΠΕ  

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς ζούμε σε μία Χώρα η οποία έχει νόμους που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται!!

    Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποιο είδος Διαφθοράς στις Υπηρεσίες των Δήμων!!! Είναι πασίγνωστος ο τρόπος που λειτουργούν οι Πολεοδομίες και οι χρόνοι ανταπόκρισης στις καταγγελίες των πολιτών (σε πολλές περιπτώσεις περνούν χρόνια χωρίς απάντηση). Για να μη μιλήσουμε για τις Άδειες Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και την τήρηση του νόμου σχετικά με την λειτουργία της Μουσικής όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο.

    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για την καταγγελία της διαφθοράς… μακάρι κάποια στιγμή οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί του Κράτους και οι αναφερόμενες Υπηρεσίες να μπορούν να λειτουργούν σε Real Time!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή