Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΔΙΧΑΖΕΙ Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

Λες, στις μέρες που ζούμε μάλιστα, δουλειά να 'χουν οι άνθρωποι, ποιος λέει όχι. 

Όμως, πολλές αντιρρήσεις ακούστηκαν δημόσια και στο Διαδίκτυο για το Παζάρι που στήθηκε για 2η χρονιά δίπλα στο Γήπεδο Αρτέμιδος (στην προστατευόμενη Β1 Ζώνη της Αλυκής, δηλαδή). 

Και πέρισυ και φέτος είχαν αναρτηθεί και οι δικές μας στο MySpaArt.blogspot

Τα σημεία που μας απασχόλησαν είναι κυρίως : 

  • Ο "θεσμός" έχει επιβληθεί εκ των άνω και έξω, δεν προέκυψε (σαν θεσμός) από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Παζάρια - θεσμοί προέκυψαν από παλιά σε τόπους όπου διασταυρώνονταν εμπορικοί δρόμοι π.χ. Παζάρι Λάρισας. 
  • Αγνοήθηκε ο παραγωγικός και εμπορικός κόσμος του Δήμου ή έστω της ευρύτερης περιοχής.
  • Η θέση είναι ακατάλληλη, γιατί για άλλη μια φορά παρακάμπτεται το καθεστώς ειδικής προστασίας για τον Υδροβιότοπο ΑΛΥΚΗ και το οικοσύστημά του.
  • Πόσο μάλλον όταν η Ομοσπονδία των Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών, μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, υπόσχεται και πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, και μάλιστα δωρεάν (Κύριος οίδε τι θα 'ναι αυτό και ποιος το έχει εγκρίνει). 


      Τώρα αν η καθιέρωση αυτής της διοργάνωσης είναι ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Αρτέμιδας ;;; 
            
                                          Εξαρτάται . .  Πώς βλέπει κανείς την Αρτέμιδα. 

                                          Και πιο ειδικά την παραλία της Αρτέμιδας. 


Η επίμαχη θέση
      
     Για  την  ιστορία του πράγματος 

η Απόφαση 10 / 21-02-2017 
του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδας

... αποδέχεται το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών Ε.Ε. με το οποίο ζητείται η διοργάνωση Καλοκαιρινού Παζαριού στο χώρο που βρίσκεται παράπλευρα του Γηπέδου της Αρτέμιδος για την χρονική περίοδο από 12/06/2017 έως και 18/06/2017 με επιπλέον (10) δέκα ημέρες πριν για την εγκατάσταση της όλης διοργάνωσης και (10) δέκα ημέρες μετά για την αποξήλωση, αποκατάσταση και καθαριότητας του χώρου, ήτοι συνολικό χρονικό διάστημα παραχώρησης του αιτούμενου χώρου από 02-06-2017 μέχρι και 28-06-2017 (σ.σ. ΔΗΛΑΔΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ). Μειοψήφησαν οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μιχαηλίδης Νικόλαος του Αναστασίου , Εμφιετζή Ελευθερία του Ιωάννη , Παναγοπούλου Παρασκευή του Θέμελη και Φιλίππογλου Σταύρος του Δημητρίου (4 επί 9 παρόντων μελών) ...

Την απόφαση αυτή υιοθέτησαν και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ομόφωνα) και το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Μόλις δύο μήνες νωρίτερα το ίδιο Συμβούλιο αποφάσισε 

(Απόφαση 54 / 15-12-2016) την μετακίνηση της λαϊκής 

αγοράς του Σαββάτου από τον ίδιο χώρο.

Οι λόγοι : 

1ο. Τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος-Αγ. Παντελεήμωνος της Ενορίας Υπαπαντής, και συγκεκριμένα τη δυσκολία προσέλευσης των πιστών και την αδυναμία τέλεσης μυστηρίων κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημεριανές ώρες λόγω της εγγύτητας με τις θέσεις των πωλητών.
2ο. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλούνται στην ευρύτερη περιοχή από την ταυτόχρονη προσέλευση λουόμενων και καταναλωτών σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης και την κάλυψη σημαντικού τμήματος των χώρων επιτρεπόμενης στάθμευσης. Έχει εκτιμηθεί ότι η λειτουργία της λαϊκής αγοράς κατά το Σάββατο και κατά τις ώρες αιχμής, επιβαρύνει την περιοχή με 45% επιπλέον σταθμευμένα οχήματα (βλ. 47/2016 απόφαση ΔΣΑ).
3ο. Η λειτουργία της λαϊκής προκαλεί διασπορά μικροαπορριμμάτων σε μεγάλες αποστάσεις κατά τις ημέρες που επικρατούν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι (καλοκαιρινά μελτέμια). Μέρος αυτών (των σκουπιδιών) καταλήγει στην ακτή ή στη θάλασσα λόγω της μη ύπαρξης τεχνητών ή φυσικών εμποδίων.
4ο. Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς και οι συναφείς δραστηριότητες όπως η προσέλευση και αποχώρηση των φορτηγών οχημάτων, η συναρμολόγηση και η αποσυναρμολόγηση του εξοπλισμού διάθεσης των προϊόντων και οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου μετά το πέρας λειτουργίας, είναι δραστηριότητες έντονα ασυμβίβαστες με τη δραστηριότητα της παραθαλάσσιας αναψυχής, η οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να μετακινηθεί ή να τροποποιηθεί.
5ο. Τα προβλήματα ασφάλειας για το προσωπικό της Δ/νσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος που καταγράφονται στο 23786/3-8-2016 έγγραφο του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Αλεξίου Ι. και η πρότασή του για μετακίνηση της 1ης λαϊκής αγοράς Αρτέμιδος σε άλλο χώρο.
6ο. Το γεγονός ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση αγωγών εκβολής όμβριων στην περιοχή (Δ σχετικό) θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία 1ης λαϊκής αγοράς Αρτέμιδος ΣΥΜΦΩΝΑ  με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ του κάθε νοήμονα ανθρώπου :

Οι δυο αποφάσεις από το ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ και για την ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ είναι λογικά ασυμβίβαστες. 




Αυτού του τύπου τον ΔΙΧΑΣΜΟ 

πώς να τον εννοήσουμε . . . ; 



1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται στο τοπικό συμβούλιο Αρτέμιδος τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν είναι η μόνη αλλοπρόσαλλη απόφαση. Τι να πω για την ανήκουστη εισήγηση που πέρασε με οριακή πλειοψηφία, για διάνοιξη του μοναδικού παραλιακού πεζόδρομου της πόλης μας,από τη Μέδουσα μέχρι τον Φάρο, σε ….λεωφόρο για τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών, αφού ήδη υπάρχει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων;;! Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με σύγχρονους όρους επιβάλλει και τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο, στη διάθεση των κατοίκων, παράλληλα και όχι σε αντίθεση με την υγιή επιχειρηματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή