Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Έσπασε φρεάτιο βιολογικού στην Κρήτη και τα απόβλητα ανάμεσα στους λουόμενους....




Ένα περιστατικό που πρέπει να μας προβληματίσει σχετικά με το ΚΕΛ στην Αρτέμιδα.... Και όμως πρόκειται για συχνότατα φαινόμενα στους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ελλάδα! Ιδού η πρόσφατη είδηση:

Το κεντρικό φρεάτιο του βιολογικού καθαρισμού άνοιξε ξαφνικά προχθές στην Βαγιά της Αμμουδάρας Ν. Ηρακλείου και άρχισε να τρέχει με μεγάλη ορμή. Το αποτέλεσμα ήταν, στερεά και υγρά απόβλητα να χυθούν στη θάλασσα, τη στιγμή που εκατοντάδες λουόμενοι βρίσκονταν στην παραλία, λόγω του καύσωνα! Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική...




Ηράκλειο: Γέμισε λύματα η παραλία! Έτρεχαν πανικόβλητοι οι λουόμενοι [pics, vid]




«Πάνω από μισή ώρα το φρεάτιο έτρεχε και έριχνε απόβλητα στην θάλασσα. Οι άνθρωποι που έκαναν μπάνιο, έφυγαν τρέχοντας μαζί με τα παιδιά τους από φόβο μην πάθουν κάτι. Η εικόνα ήταν τραγική, η δυσωδία ήταν απίστευτη και στερεά απόβλητα επέπλεαν πάνω στην θάλασσα» μαρτυρά στο ekriti.gr κάτοικος της περιοχής.

 "Η Βαγιά, λειτουργούσε κυρίως με τους Έλληνες, τώρα θα ξαναπατήσει κανείς στην παραλία; Πως να φέρει ο άλλος το παιδί του για μπάνιο μετά από αυτή την μόλυνση; Οι επιχειρηματίες θα αποζημιωθούν για την ζημιά που έγινε στα μαγαζιά τους;", διερωτάται.

«H θάλασσα μαύρισε ενώ υπήρχαν άνθρωποι που φώναζαν για την οικολογική

 καταστροφή. Οι καταστηματάρχες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, χθες το απόγευμα. Λόγω ζέστης από το πρωί υπήρχε κόσμος στη παραλία και όλοι πίστευαν ότι θα δουλέψουν και πράγματι έτσι έγινε... Όμως απελπίστηκαν τελείως από την επίθεση του βιολογικού».

Οι καταστηματάρχες  κάλεσαν την αστυνομία και το Δήμο Μαλεβιζίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος αφού τα δημοτικά φρεάτια είναι δική τους ευθύνη. Παράλληλα φώναζαν στον κόσμο να φύγει από την παραλία για να μην μολυνθεί...

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία που έδιωξε τον κόσμο από την παραλία και έβαλε προειδοποιητικές πινακίδες για το σημείο - ώστε να μην κάνουν μπάνιο στα 200 μέτρα- και συνεργείο του δήμου μαζί με μία μπουλντόζα, για να καλύψει τη ζημιά. Ήταν όμως πολύ αργά η καταστροφή είχε γίνει.










Τόνοι αποβλήτων χύθηκαν με ταχύτητα στην θάλασσα, οι λουόμενοι έφυγαν άρον άρον και όλοι ανησυχούν για το μέλλον. Ο Βιολογικός έκλεισε και δεν έγινε γνωστό αν η ζημιά προήλθε από φράξιμο του φρεατίου ή του κεντρικού αγωγού. Το ερώτημα πάντως,  για το ποιος θα κολυμπήσει ξανά στην περιοχή, μένει αναπάντητο…









Πηγές: ekriti.gr, newsit.gr







8 σχόλια:

  1. Ακριβώς αυτό μας περιμένει!!! Αυτές τις εικόνες και χειρότερες θα δούμε στην θάλασσα της Αρτέμιδας αν γίνει το ΚΕΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε γίνεται να είναι αντίθετος κανείς στην ανάγκη να λυθεί το αποχετευτικό στην πόλη του. Όμως είναι αλήθεια πως η Ελληνική εμπειρία έχει να παρουσιάσει πολλά προβλήματα με τα ΚΕΛ που ήδη λειτουργούν, παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αστοχίες, ζημιές, ελλειπείς έλεγχοι. Οι συνέπειες είναι συχνά δραματικές για τον ντόπιο πληθυσμό. Και οι κυρώσεις, όποτε επιβάλλονται, σύρονται στην οδό του δικαστικού μαρτυρίου. Η περίπτωση του ΚΕΛ "Πλατύ Χωράφι" βαρύνεται ωστόσο απ' το ότι είναι λύση που πάει να επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι η περιοχή βάλλεται από παντού, με πολλαπλή περιβαλλοντική επιβάρυνση και χωρίς να καταδεχθούν Πολιτεία και ΕΥΔΑΠ, να φέρουν στη δημοσιότητα αξιόπιστη μελέτη που να αιτιολογεί την απόρριψη της λύσης Ψυττάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΕΛ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Η ΛΟΥΤΣΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΦΟΥ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΛΥΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ... ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λύματα στη θάλασσα από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού; Ένα συχνότατο φαινόμενο στη χώρα μας. Για όποιον αμφιβάλλει, αρκεί μια σύντομη ματιά στο διαδίκτυο!

    Δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις θα βιώσουμε και στον τόπο μας αν γίνει το ΚΕΛ στο Πλατυχωράφι.

    Φυσικά πρέπει να αποκτήσουμε Βιολογικό. Όμως:

    Γιατί να κατασκευασθεί τεράστιος, ώστε να μπορεί να δέχεται και λύματα άλλων δήμων;

    Γιατί αυτή η εμμονή στο Πλατυχωράφι;

    Γιατί η Παλλήνη πάει Ψυττάλεια και μεις όχι;

    Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αφού οι απαντήσεις απο τον Δήμο μας δεν πείθουν κανένα.

    Θλιβερή εικόνα τα στελέχη της δημοτικής αρχής, που προεκλογικά τους ακούγαμε να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις ολέθριες επιπτώσεις του προτεινόμενου Βιολογικού και τώρα, όχι μόνον αιδήμων σιωπή, αλλά πλήρης αποδοχή της εγκατάστασης στο Πλατυχωράφι!

    Μια Δημοτική Αρχή που έχει αφήσει ολόκληρη ακτογραμμή σε άθλια κατάσταση, με καταπατήσεις, φρικτή ηχορύπανση κλπ. είναι ικανή να διαχειριστεί το γιγαντιαίο ΚΕΛ που μας ετοιμάζουν; Πείθει κανέναν, πως πονάει τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν κάνω λάθος προγραμματίζουνε και αγωγούς εκροής λυμάτων στην Χαμολιά από άλλο ΚΕΛ γειτονικών δήμων. Οπότε η θάλασσα της Αρτέμιδας θα είναι ανάμεσα σε δύο αγωγούς δηλαδή του Αγίου Νικολάου και της Χαμολιάς! Οπότε καταλαβαίνετε......... Μιλάμε για ΤΗΝ υποβάθμιση.... Αν ο κόσμος δεν αντιδράσει μην περιμένετε από δήμαρχο και λοιπούς. Τί κι αν δεν ξαναεκλεγούν; Τη ζημιά θα μας την έχουν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είμαστε ανάμεσα σε δύο αγωγούς; !!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. ποιο δύο; τέσσερις Παιανία-Κορωπί ένας, Μαρκόπουλο και συναφή δύο, Αεροδρόμιο τρείς, κι ένας αυτός.. κουτσοί στραβοί που λένε.. που αλλού.. στον κόλπο της Αρτέμιδας, η γαλάζια σημαία μας μάρανε

      Διαγραφή
    3. Τελικά ο κόσμος σε Σπάτα και Αρτέμιδα δεν έχει συνειδητοποιήσει τί του ετοιμάζει ο δήμος σε συνεργασία με ΕΥΔΑΠ κλπ.
      Έχουμε θησαυρό στα χέρια μας, μια απίθανη ακτή χιλιομέτρων, μοναδική στην Αττική και μας την προορίζουν για χαβούζα.
      Έπρεπε όμως να το περιμένουμε. Απαξάπαντες οι δήμαρχοι μέχρι τώρα μας είχαν δώσει δείγματα γραφής αφήνοντας μια θεσπέσια παραλία στην τύχη της..
      Ελπίζω με την αντίδραση κατά του τεράστιου ΚΕΛ, τουλάχιστον να το μαζέψουν ή ακόμα και και να γίνει σε άλλη θέση γιατί ενώ η Ψυτάλεια ήταν η σωστή λύση την σαμποτάρουν..
      Διαφορετικά, ο παράδεισός μας (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα γίνει κόλαση και τόπος για πολίτες β΄κατηγορίας και θα ζούμε στιγμές σαν αυτές της Κρήτης δηλαδή ανάμεσα στα στερεά και υγρά απόβλητα των αποχετεύσεων (για να μη χρησιμοποιήσω τη γνωστή λέξη).

      Διαγραφή