Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΤΣΙΡΚΟ


Το μάθαμε κι αυτό. Την πληροφορία αυτή την ακούσαμε, με κάποια έκπληξη, πρέπει να ομολογήσουμε, από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣτΔΕ).

“Το τσίρκο είναι κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού.”

Δεν το λέει η Ελληνική νομοθεσία :

ΝΟΜΟΣ 4039/2012 (ΦΕΚ Α΄ 15)
Όπως τροποποιήθηκε µε τον Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32)
Άρθρο 1

ι) Τσίρκο είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγµατοποιούνται µε κερδοσκοπικό σκοπό µουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων µε τη συµµετοχή ή µη ζώων.
 ια) Θίασος µε ποικίλο πρόγραµµα (βαριετέ) είναι οµάδα ατόµων, η οποία σε µόνιµη ή προσωρινή εγκατάσταση πραγµατοποιεί µε κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόµενη ακολουθία ψυχαγωγικά προγράµµατα, παραστάσεις, διασκεδαστικά µικρά κωµικά θεατρικά δρώµενα, τραγούδια, χορό µε ποικίλο περιεχόµενο και µε τη συµµετοχή ή µη ζώων.

Ούτε το . . . λεξικό του Μπαμπινιώτη :

τσίρκο (το)

1. στεγασµένος χώρος µε κυκλική κονίστρα (πίστα) στο κέντρο, όπου γίνονται παραστάσεις µε ταχυδακτυλουργούς, ακροβάτες, γυµνασµένα ζώα κ.λπ.
2. (συνεκδ.) ο (περιοδεύων) θίασος που πραγµατοποιεί τις παραστάσεις αυτές
3. (µτφ.) κωµικό θέαµα: καταντήσαµε σωστό τσίρκο!

Μας το λέει η  Ε υ ρ ω π α ϊ κ ή   Β ο υ λ ή  . . .



. . .  που με ψήφισμά της το 2007 καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε το τσίρκο να αναγνωρισθεί σαν μέρος της ΕυρωπαΪκής πολιτιστικής κληρονομιάς.                             
Με την παραίνεση προς τα Κράτη – Μέλη που δεν το έχουν ήδη κάνει, να πράξουν το ίδιο.




Έφτασε λοιπόν η ώρα να φανταστείτε πως η Ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει πως όντως το τσίρκο αποτελεί μέρος της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς,

Πως οι ισορροπιστές (βλ. ακροβάτες) και οι ζογκλέρ και οι κλόουν είναι φιγούρες κατ’ ευθείαν βγαλμένες από την λαϊκή μας παράδοση.

Ίσως κάτι ανάλογο να μπορούσατε να φανταστείτε μόνο για τις παραστάσεις του Καραγκιόζη.

Μπορούμε παραπέρα να καλέσουμε την ΕυρωπαΪκή Βουλή ... να βγάλει ψήφισμα πως ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της ΕυρωπαΪκής πολιτιστικής κληρονομιάς, και μάλιστα να καλέσει τα Κράτη Μέλη που δεν το έχουν ακόμα αποδεχτεί να το κάνουν πάραυτα. 

Μα, για να σοβαρευτούμε τώρα!

Αρκούσε όμως η καίρια αυτή παρέμβαση από μεριάς του ΣτΔΕ στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδος, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, για να πείσει τους συμβούλους, που σπάνια αμφισβητούν το πνεύμα των εισηγήσεων της Υπηρεσίας, πως  λ ά θ ο ς   είναι αυτή η εισήγησή της αυτή,
Εισήγηση που πρότεινε να   μ η   προεγκρίνουν την εγκατάσταση της επιχείρησης CIRCO MUNDIAL στη Λ. Αρτέμιδος, Ο.Τ. 73, για το διάστημα 1/8 έως 4/9, γιατί πρόκειται για δραστηριότητα ασύμβατη με τις χρήσεις γης - περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Ήταν αρκετή όμως η παρέμβαση αυτή ενός θεσμικού παράγοντα του Δήμου μας (με αναμφίβολα αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο ενεργητικό του) 

Για να τους μεταπείσει, ώστε να αποφύγουν το ολίσθημα να απορρίψουν την εγκατάσταση αυτή εκεί, αφού οι παραστάσεις τσίρκου μπορούν να χαρακτηριστούν σαν πολιτιστικές (;;;) εκδηλώσεις, άρα επιτρεπόμενες  σύμφωνα με τη νομοθεσία για την αμιγή κατοικία και

Επισείοντάς τους ακόμα και τον κίνδυνο να πάρουν μια απόφαση που πάσχει (!!!) νομιμότητας.

Έτσι, η προέγκριση τελικά δόθηκε. Σε οικόπεδο περιοχής με χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας.


Δεν υπάρχει πιο παρεξηγημένη έννοια σ’ αυτό το Δήμο από την έννοια "χρήση γης αμιγούς κατοικίας".


Και ρωτάμε. Γιατί δεν έχουμε πεισθεί.

Επιτέλους, τί να ‘ναι αυτό που έχει όλη τούτη η περιοχή, που περιλαμβάνει και την προστατευμένη έκταση του υδροβιότοπου ΑΛΥΚΗ (. . .  όπου τα πουλιά κινδυνεύουν να αποδημήσουν πλέον οριστικά), ώστε να τραβάει τόσο το ενδιαφέρον από τον Δήμο και τους οργανισμούς του για όλες σχεδόν τις θερινές εκδηλώσεις.

Εκεί τα παζάρια, εκεί οι συναυλίες, εκεί τα beach parties, και τώρα οι 38 παραστάσεις του τσίρκου.

Ποιός ενδιαφέρεται να μας κάνει στο τέλος να ξεχάσουμε πως η περιοχή αυτή είναι ακατάλληλη για τέτοιες χρήσεις;

Κανείς δε θα αμφισβητήσει πως το τσίρκο σαν θέαμα προσφέρει στα μικρά παιδιά, και όχι μόνο σ' αυτά, ψυχαγωγία και χαρά. 

Ποιος έχει αντίρρηση;

Αλλά γιατί θα πρέπει να επιστρατευθεί τόση ευρηματικότητα, όταν η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ζητήσει για τις παραστάσεις της, και ο Δήμος να της παραχωρήσει, έναν άλλο χώρο, που να μην εγείρει καμιά αμφισβήτηση και καμιά σκιά παρατυπίας, τουλάχιστον ως προς τις χρήσεις γης ;



1 σχόλιο:

  1. Πάντως η Ελληνική Νομοθεσία είναι και επαρκής και σαφής στα όσα προβλέπει για την νομιμότητα και την ασφάλεια λειτουργίας τέτοιων θεαμάτων (πόσο μάλλον, όταν προορίζονται κυρίως για παιδιά). Είναι ευθύνη του Δήμου να τα διασφαλίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή