Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

NATURA 2000


Λάβαμε πρόσφατα τις φωτογραφίες αυτές:
















Το σημείο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, τουλάχιστον για τους ντόπιους. 

Είναι η εκβολή του Ερασίνου ρέματος στη θάλασσα της Βραυρώνας, ούτε 500 μέτρα απ’ τον ναό της Βραυρωνείας Αρτέμιδος. 

Bλέπει κανείς απέναντι και τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Mare Nostrum. Δυστυχώς, η θέα απ' την πλευρά αυτή περιλαμβάνει και το σκουπίδι ! 

Βουρκάρι.   Νεκρά ψάρια επιπλέουν.
Τί οσμές να αναδύονται στον αέρα από τη ρύπανση αυτή;
Τοξικά απόβλητα;   Δημόσια υγεία;   Περιβάλλον;

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά, χαρακτηρισμένη σαν προστατευόμενος υγροβιότοπος, περιοχή NATURA 2000. 
Mε καλαμιώνες, υγρά λιβάδια και αρμυρίκια, με καλλιέργειες στις παρακείμενες εκτάσεις με αμπέλια, κηπευτικά και φυστικιές. 

Για όσους το επισκέπτονται το τοπίο είναι ιδιαίτερο, βρίσκεσαι αλλού!

Σε Δελτίο της Ορνιθολογικής Εταιρείας του 2009 διαβάζουμε το Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του υγροτόπου Βραυρώνας, ένα μέρος του οποίου είχε τότε ήδη ολοκληρωθεί με τη συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Δήμου Μαρκόπουλου, βάσει εγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών.


Με την περιοχή είχε ασχοληθεί στο παρελθόν και ο Συνήγορος του Πολίτη με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την Πολιτεία και το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και προς τον Αερολιμένα Αθηνών, του οποίου τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα και τα όμβρια που εξέρχονταν από τη Βόρεια Πύλη του κατέληγαν εδώ, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη (2007), όπου και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις:


Να υποθέσουμε πως τα όσα φιλόδοξα προβλέπονταν και προβάλλονταν έχουν πια εγκαταλειφθεί;

Οι σημερινές εικόνες είναι αποκαλυπτικές ενός χρόνιου νοσήματος:  

Εποπτεία ανύπαρκτη !
Οι επιτήδειοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, βρίσκουν και κάνουν, ασύδοτοι.


Εμάς δε μας μένει παρά να καλέσουμε τον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος, τους τοπικούς φορείς, την Ομοσπονδία Συλλόγων Σ-Α να κοινοποιήσουν την απαράδεκτη αυτή εικόνα στους αρμόδιους, Νομαρχία, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ορνιθολογική Εταιρεία, Συνήγορο του Πολίτη και να τους καλέσουν 

Για τοπική αυτοψία  

Για άμεσα μέτρα αποκατάστασης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου