Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018


Μη μασάτε, βρεεε!


Με τη μέθοδο «κόβω και ράβω», 

οι ΠΛΑΣΤΕΣ ειδήσεις (fake news) μας έχουν κατακλύσει.Δήλωσεις παραποιούνται, γεγονότα στρεβλώνονται, μικρές αποσπασματικές αλήθειες στηρίζουν μεγάλα ψέματα.
Παλιές ειδήσεις ξανασερβίρονται σαν επίκαιρες, ακόμα και ιατρικές συμβουλές, είδη, υπηρεσίες και κάθε λογής γιατροσόφια,  πλασάρονται σαν έγκυρα.
Κι όλα αυτά «πουλάνε», γιατί άντε να κάτσει ο καθένας να ασχοληθεί, να φιλτράρει την είδηση και τις πηγές της.
Ορισμένοι μάλιστα από μας, οι πιο αφελείς, που θέλουν μάλιστα να νοιώθουν «ψαγμένοι», είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να πείθονται από ιστορίες συνωμοσίας.

Καχύποπτος ο κόσμος, και σ’ ένα βαθμό δεν έχει άδικο.

Και γιατί? Μα γιατί κάποιοι μ’ αυτό τον τρόπο κάνουν τη δουλειά τους, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση, στα blog και τις σελίδες στο διαδίκτυο. Πουλάνε εμπόρευμα και θέλουν το κοινό τους. Πουλάνε ακροαματικότητα και επισκεψιμότητα, πουλάνε είδη και υπηρεσίες, το πιο επικίνδυνο όμως, πουλάνε εκδούλευση σε σκοτεινά συμφέροντα, διαμορφώνουν κλίμα, κάνουν πολιτική, υποδαυλίζουν μίση και εξάπτουν πάθη.  


Και γιατί? Μα γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, εκεί που θα περίμενε κανείς κάποια αντίδραση,  από την ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), την ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), τέλος τέλος από τις Εισαγγελικές Αρχές.
Γιατί πρόκειται για παράτυπη και παράνομη δραστηριότητα, έξω από δεοντολογίες και φραγμούς. Αθέμιτη και ύποπτη, έως φασιστική και εγκληματική.

Είναι αλήθεια πως με την πλατιά χρήση του internet το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε βαθμό επιδημίας. Είναι αλήθεια πως όσοι ασχολούνται με την ηλεκτρονική παραβατικότητα στο διαδίκτυο, και τα fake news δεν είναι παρά μόνο μια πτυχή, προβληματίζονται σοβαρά γύρω απ’ τον έλεγχο του φαινομένου τούτου. Είναι φανερό πως δεν ήταν έτοιμοι γι’ αυτή την ραγδαία εξέλιξη. Όχι μόνο εδώ, στα δικά μας, αλλά διεθνώς.

Για την ώρα, ο πολύς κόσμος παραμένει έρμαιο πλαστών και κατασκευασμένων ειδήσεων.

Τουλάχιστον, ας προσέχουμε!


Αφορμή, το παρ’ ολίγο λιντσάρισμα του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
Στην κρίση σας το παρακάτω δημοσίευμα απ’ την ιστοσελίδα hellinikahoaxes.gr :

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέρες πριν την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων», κυκλοφόρησε από δεκάδες ιστοσελίδες μια είδηση που όμως αποδείχθηκε ψευδής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Σε αυτά τα δημοσιεύματα διαβάζουμε τον ισχυρισμό ότι ο Δήμαρχος έδωσε άδεια στο «2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride», και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό έγινε επίτηδες για να αμαυρώσει την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας.
Το παλαιότερο δημοσίευμα που έχουμε βρει είναι από το ethnikismos.net στις 15/05/2018. Από εκεί και μετά άρχισε το γαϊτανάκι των αναδημοσιεύσεων σε ιστοσελίδες, blogs και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο thessnews.gr, (μια από τις αξιόπιστες σελίδες της Θεσσαλονίκης) και στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Συρμάτση, ο ισχυρισμός περί άδειας του Μπουτάρη για το «2ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride» δεν ισχύει.
«Το κείμενο διασπείρεται στα social media και φτάνει να υιοθετηθεί από μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα με έδρα την Αθήνα. Όσοι ασχολούμαστε με το δημοτικό ρεπορτάζ στην Θεσσαλονίκη παίρνουμε ως αστεία την ανάρτηση που δεν έχει ίχνος ρεπορτάζ, χωρίς να φανταστούμε τι μπορεί να επακολουθήσει.
Η αλήθεια είναι ότι στην Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα το 2ο αυτοοργανωμένο Pride, που καμιά σχέση δεν έχει με το Thessaloniki Pride και την γνωστή παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί 20-23 Ιουνίου στην πόλη. Το αυτοοργανωμένο Pride προήλθε από την διάσπαση του ΛΑΟΤΚΙ κινήματος με τα μέλη του να έχουν αναφορές στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Για την πορεία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν πήραν καμία άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Άρα Μπουτάρης διοργανώνει Pride την ημέρα της Γενοκτονίας είναι Fake news
Η πορεία του «2ου αυτοοργανωμένου Pride», έγινε σε διαφορετικό μέρος και διαφορετική ώρα, και όπως είδαμε, δεν δόθηκε καμιά άδεια από το Μπουτάρη, ούτε υπήρχε κάποια συμμετοχή από το Δήμο, που είναι χορηγός στο 7ο Thessaloniki Pride 2018 που θα γίνει στις 20-23 Ιουνίου.
Κάποιοι χρησιμοποίησαν μέχρι και φωτογραφίες από παλιότερα Gay Pride, εμφανίζοντας το Δήμαρχο μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Ο ψευδής ισχυρισμός προβλήθηκε και από τηλεοπτικά κανάλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ισχυρίστηκε ότι ο Μπουτάρης εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων με σήμα των ΛΟΑΤΚΙ.
Αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και θα παρατηρήσουμε ότι ο Μπουτάρης φοράει την κίτρινη κονκάρδα με το έμβλημα των Ποντίων.

Με βάση τα παραπάνω, όλες τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε κλίμα εναντίον του Δημάρχου που βασίστηκε (και) σε ψευδή γεγονότα. Τα fake news είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο παραπλανημένος χρήστης του διαδικτύου (και όχι μόνο) θα λάβει και «παραπλανημένες» αποφάσεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Φωτογραφίες και βίντεο στο link:


http://ellinikahoaxes.gr/2018/05/21/fake-news-boutaris/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου