Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019


Θωμάς Μπερτόλης: Ζωντανεύει τους μύθους του Αισώπου




Θαυμάζει και μελετά τον Πικάσο, το Ντιμπιφέ, τον κυκλαδικό και μινωικό πολιτισμό, τα κυπριακά ειδώλια, την προκολομβιανή τέχνη, τις δημιουργίες των Παπούα της Νέας Γουινέας, τους ινδιάνους, την εποχή του Χαλκού. Κι όλη αυτή η έρευνα και η προσπάθεια γεννά μορφές και ζώα κυρίαρχες στους μύθους του Αισώπου. Ο Θωμάς Μπερτόλης είναι ένας νέος καλλιτέχνες που εντυπωσίασε από την πρώτη του παρουσία πριν από μερικά χρόνια στη γκαλερί «7». Η κολωνακιώτικη γκαλερί μας καλεί τώρα να απολαύσουμε τη νέα δουλειά του Θωμά με τίτλο «Ένας σύγχρονος Αίσωπος», ενώ έργα του θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο περίπτερο της γκαλερί στην Art Athina.  Την έκθεση επιμελείται η Ήρα Παπαποστόλου και διαρκεί από τις 10 ως τις 29 Σεπτεμβρίου.


Ο Θωμάς Μπερτόλης πέρυσι το καλοκαίρι βίωσε το δράμα να καταστρέφεται η δουλειά στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι. Ήταν δουλειά που θα παρουσιαζόταν στην έκθεση που προετοίμαζε για τον Σεπτέμβριο του 2018 η γκαλερί «7». Όμως δεν τα έβαλε κάτω, αντίθετα πείσμωσε, βρήκε τη δύναμη και δημιούργησε μια νέα σειρά γλυπτών που οι φιλότεχνοι θα απολαύσουν στη γκαλερί «7». Ο Θωμάς είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος που όμως στα δύσκολα φανέρωσε έναν δυνατό εαυτό, θαυμαστή θέληση για να ξαναχτίσει την τέχνη του.


Είναι γεγονός ότι ο καλλιτέχνης  είναι ένας πολύ ιδιαίτερος γλύπτης. 

Ανήσυχος και δημιουργικός, φτιάχνει έργα που ενώ έχουν να κάνουν με την παράσταση, αφαιρούν στοιχεία και προσθέτουν γεωμετρικά μοτίβα όσο αναζητούν μια ιδιόμορφη προοπτική που να μπορεί να αποδίδει μέσω της κίνησης ακόμα και το συναίσθημα.

Οι επιρροές του είναι ποικίλες: τα πολλά και διαφορετικά αναγνώσματά του, τα ταξίδια που έχει κάνει καθώς και οι γνώσεις του σε ιστορία και ιστορία της τέχνης. Βασικές πηγές έμπνευσής του αποτελούν οι Μύθοι του Αισώπου, η Ελληνική Μυθολογία και το βιβλίο των Φανταστικών Όντων του Μπόρχες. Η συγκεκριμένη σειρά γλυπτών, μάλιστα, έχει για κύρια πηγή έμπνευσης τον πολύ γνωστό μύθο του Αισώπου «Ο πίθηκος που έγινε βασιλιάς».

Ο Θωμάς Μπερτόλης δουλεύει με το καθαρό υλικό του πηλού και γι’ αυτόν η φόρμα έχει μεγάλη σημασία. Έτσι γεννιούνται τα διαφορετικά ζώα του: ελέφαντες, ιπποπόταμοι, πίθηκοι, ταύροι, αλεπούδες, κροκόδειλοι, τράγοι, παγόνια, κόκορες, ελάφια, λιοντάρια, ψάρια. Όλα εκφράζουν θετικά συναισθήματα – ή, αλλιώς, την ανιδιοτελή αγάπη των ζώων – ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικά σύμβολα της παγκόσμιας μυθολογίας.


Χωρίς να τον ενδιαφέρει η αληθοφάνεια, περιγράφει χαρακτήρες με ψυχικά χαρίσματα, άλλοτε με παιχνιδιάρικη διάθεση και άλλοτε θέλοντας να δώσει μια εικόνα ενός όμορφου, τυχερού και ειρηνικού κόσμου.

Η φιλοσοφική ενατένιση της ζωής μοιάζει να έχει μεγάλη σημασία για τον γλύπτη όπως και η αποδοκιμασία του κακού. Με πνεύμα παρατηρητικό, σαν ένας σύγχρονος Αίσωπος, έχει την ικανότητα να μας διδάξει τι είναι αγάπη με μικρές, απλές ιστορίες ζώων».

ΠΗΓΗ: www.art22.gr



Παλαιότερη ανάρτηση στο blog MySpaArt  "ΣΕ  ΠΗΛΟ ... ΜΕ  ΑΓΑΠΗ": 
Η έκθεση του Θ. Μπερτόλη τον Σεπτέμβρη του 2016

http://myspaart.blogspot.com/2016/09/blog-post_23.html


Μετά το Μάτι.  Συνέντευξη στο www.art22.gr

https://www.art22.gr/θωμάς-μπερτόλης-ο-καλλιτέχνης-που-είδ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου