Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η στιγμή 
για το Μεγάλο Ρέμα;


Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  διοργάνωσε στο ξενοδοχείο "ΑΥΡΑ" διεπιστημονική ενημέρωση - ανοιχτή συζήτησημε θέμα "Σώζουμε το ρέμα - Σώζουμε ζωές" 


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κίνησης η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα και τους ομιλητές της εκδήλωσης :

". . . η στιγμή είναι κρίσιμη, διότι το υπουργείο μεταφορών και υποδομών έχει σχεδιάσει μια επιδρομή στο Μεγάλο Ρέμα καθ' όλο του μήκος του, και σε αυτή τη διαδρομή στην ουσία "ξυρίζει" απο την όποια βλάστηση το Ρέμα (απο τον κάμπο της Παλλήνης , μέχρι την εκβολή του). Ξύνει τη κοίτη και τα πρανή και στην ουσία αντικαθιστά τη φυσική υπόσταση του Ρέματος με σαρζανέτια. Στην ουσία στερεί απο τη φύση τη δυνατότητα που έχει ως ένα βαθμό να απορροφά τα νερά των βροχών... και αντί αυτού εγκαινιάζει μια τεράστια εργολαβία."


Ο Βιολόγος, Εκπαιδευτικός Αντώνης Λαζαρής 
αναφέρθηκε στις "Επιπτώσεις των προτεινομένων έργων στο οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας”



Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Μελετητής ιστορικού δικτύου ρεμάτων Αττικής (Σύλλογος ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων), ήταν ο πρώτος που έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στο "Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας : η φυσική και ιστορική του τοπογραφία, η οριοθέτηση και η προτεινόμενη διευθέτηση.


"Μ' αρέσει πάντα να ξεκινάω με μερικούς ορισμούς" ανέφερε ο Δ. Θεοδοσόπουλος και ενημέρωσε το ακροατήριο για το τι είναι :

- ρέμα (κάθε φυσική διαμόρφωση του εδάφους)
- κατηγορίες ρεμάτων (ρυάκι - χείμαρρος- ποταμός)

ενώ στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή για το Μ. Ρέμα και, αναφερόμενος στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  οριοθέτησης διευθέτησης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε κεφάλαιά της που είναι copy paste απο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ποδονύφτη. 


Ο Δ. Θεοδοσόπουλος, αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, πρότεινε τα παρακάτω :

- Οριοθέτηση στις πλημμυρικές γραμμές
- Ειδικές χρήσεις γης στη παραποτάμια περιοχή
- Ζώνη ειδικής παραποτάμιας δράσης
- Ειδικούς όρους δόμησης στη παραποτάμια περιοχή
- Υλικά φιλικά προς το περιβάλλον
- Υδατοπερατά υλικά
- Τράπεζα γης
- Νέο πλαίσιο σκέψης
- Βλέμμα στο μέλλον

Πέρα των επιστημονικών του επισημάνσεων, ο Δ. Θεοδόσοπουλος  αναφέρθηκε σε κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να διακρίνει αυτούς που αποφασίζουν για αυτού του είδους τις "επεμβάσεις" 

"Έχουμε χρέος να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές. Έχουμε την ικανότητα και τα εργαλεία να επέμβουμε ορθολογικά στο χώρο. Μας λείπει η θέληση".



Ο Δημήτρης Ζαρρής , MSc, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ - Υδρολόγος (Γ. Γραμματέας Συλλόγου ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων), αναφέρθηκε στη κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα και πώς αυτά θα μπορούσαν να εκτελεστούν κάτω απο καλύτερες προδιαγραφές με ένα περισσότερο προς το περιβάλλον φιλικό τρόπο. Ο oμιλητής αναφέρθηκε σε μορφές διευθέτησης των ποταμών ενω δεν παρέλειψε να αναφέρει -  συγκρίνοντας παράλληλα - τον τρόπο που διαχειρίζονται τα ποτάμια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. 

ΠΗΓΗ: 
www.iRafina.gr
www.rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου