Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ



ΕΝΟΧΗ Ανοχή.   Για πόσο καιρό ακόμα?

Δημοσιεύτηκε η νέα μελέτη του ανεξάρτητου Διεθνούς Δικτύου TAX JUSTICE NETWORK για το σύστημα φορολογίας των πολυεθνικών.




Alex Cobham, o Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου:


“ Η υποκρισία που αποκαλύπτει η μελέτη του Δικτύου είναι αηδιαστική. Μια χούφτα από τις πλουσιότερες χώρες, διεξάγοντας ένα τόσο διαβρωτικό φορολογικό πόλεμο, έχουν προκαλέσει κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης, χωρίς να εκδηλώνεται καμιά πρόθεση αποκατάστασης. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο – ο Άξονας της Φοροδιαφυγής – κατευθύνουν τα συμφέροντα (της τσέπης τους) σε βάρος της κρίσιμης (δηλ. ελάχιστα αναγκαίας) χρηματοδοτικής ροής προς μια βιώσιμη ανθρώπινη πρόοδο. 

Η δικαιοδοσία των κυβερνήσεων σ’ όλο τον κόσμο να φορολογούν τις πολυεθνικές, ώστε να μπορούν να πληρώνουν μισθούς εκπαιδευτικών, να κτίζουν νοσοκομεία και να εξασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τις τοπικές επιχειρήσεις, έχει υπονομευθεί ΣΚΟΠΙΜΑ και ΣΤΥΓΝΑ. 

Όταν οι νόμοι για τη φορολογία των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων παύουν να λειτουργούν, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί σε βάρος της τεράστιας πλειονότητας από όλους εμάς. 

Όλα δείχνουν πως το θέμα των ανισοτήτων εξακολουθεί να μη τίθεται επί τάπητος, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τα φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού, και οι δημοκρατικοί θεσμοί συνεχίζουν να παραπαίουν – και το νήμα που συνδέει όλα αυτά είναι η αποτυχία υπεράσπισης ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος. 

Για να συμμαζευτεί η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών, που κοστίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο, πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν να εφαρμόσουν διεθνείς κανόνες που να διασφαλίζουν τα κέρδη να δηλώνονται και οι φόροι να πληρώνονται εκεί ακριβώς όπου διενεργείται η πραγματική οικονομική δραστηριότητα. 

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να φορολογούνται εκεί όπου εργάζονται οι υπάλληλοί τους και όχι εκεί όπου κρύβουν τα δεδομένα των λογιστικών τους βιβλίων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου