Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΗ (video) ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ




Το καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο εξοπλισμός και το προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος για τη συλλογή και αποκομιδή κλαδιών και κηπαίων απορριμμάτων μπορεί να μην επαρκούν για τις ανάγκες κυρίως της Αρτέμιδας, λόγω της έκτασης και του ημιαστικού χαρακτήρα που έχει.

Λογικό λοιπόν φαίνεται, λόγω αυτής της ανεπάρκειας, και για όσο διάστημα διαρκεί αυτό το κενό σε αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό, να καταφεύγει ο Δήμος στην ανάθεση μέρους της υπηρεσίας αυτής σε ανάδοχη ιδιωτική εταιρεία, προβλέποντας και το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του.




Διαβάζουμε στο αιτιολογικό απόφασης παράτασης της ανάθεσης σε ιδιώτη για το καλοκαίρι 2019 πως:
Τα υφιστάμενο μέσα και προσωπικό του Δήμου επαρκούν για τη συλλογή και απομάκρυνση ποσότητας μικρότερη από το 1/3 των ποσοτήτων που αναμένεται να παραχθούν. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα η αποκομιδή γίνεται με τη χρήση ενός φορτηγού με αρπάγη χωρητικότητας 10m3 και περιστασιακά με τη χρήση φορτηγού με εκσκαφέα φορτωτή λόγω έλλειψη προσωπικού χειριστών μηχανημάτων έργου. Οι δε ποσότητες αποβλήτων πρασίνου που αναμένεται να παραχθούν και σύμφωνα με το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ανέρχονται σε 4.500 τόνους.


Καλώς!  
Από την άλλη όμως ο Δήμος οφείλει παράλληλα να δρομολογεί κάθε αναγκαία διαδικασία, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, ώστε να αποκτήσει αυτάρκεια στη διαχείριση των απορριμμάτων αυτών και να μη χρειάζεται να καταφεύγει σε υπηρεσίες ιδιωτών.
Περικόπτοντας ίσως ακόμα και κονδύλια από δραστηριότητες που δεν είναι δα και τόσο επιβεβλημένες.


Η ανάθεση σε ανάδοχη ιδιωτική εταιρεία δεν γίνεται βέβαια εν λευκώ, αλλά προηγείται σχετική μελέτη, με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, φροντίζοντας να καλύψει το πιο επιβαρυμένο, από την άποψη του όγκου παραγωγής αυτού του είδους των απορριμμάτων, διάστημα, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Βλέπουμε πως τέτοια μελέτη έχει συνταχθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σ-Α και περιλαμβάνει τεχνική περιγραφή, προϋπολογισμό, τιμολόγιο και συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου.

Η μελέτη ΕΔΩ


Δεν είναι λοιπόν σαφές γιατί έχουμε αυτό το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα.


Να συμπεράνουμε πως η μελέτη χρειάζεται αναθεώρηση?

Να συμπεράνουμε πως το προβλεπόμενο κονδύλι (268.700 €) δεν επαρκεί?


Οι δημότες ίσως να ανταποκρίνονταν, περιστασιακά και λόγω έκτακτων αναγκών σε κάποια φάση, στη συγκέντρωση των κλαδιών που μάζεψαν απ’ τα οικόπεδά τους σ’ ένα κεντρικό χώρο, αυτόν που υποδεικνύει ο Δήμαρχος, πίσω απ’ το παλιό Δημαρχείο, με ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ κόπο, με ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ μέσο και ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ευθύνη,  υποκαθιστώντας πρόσκαιρα ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του ΔΗΜΟΥ, αν και υπάρχουν αρκετοί που αδυνατούν να το κάνουν, π.χ. γιατί δεν διαθέτουν αυτοκίνητο.


Όμως, όσο δεν εξυπηρετείται κάθε οικισμός από την διάθεση συγκεκριμένου και εύκολα προσβάσιμου χώρου συγκέντρωσης κλαδιών, μέσα στα όρια του οικισμού του, το πιο πιθανό είναι να διαιωνίζεται, χωρίς καμμιά προοπτική μόνιμης λύσης, η άναρχη εικόνα συσσώρευσης τεράστιων όγκων δίπλα στους κάδους, με όλους τους δυνητικούς κινδύνους που ο καθένας αναγνωρίζει.  


Τέλος, χαιρετίζουμε την πρόθεση του Δημάρχου για την απ’ ευθείας επικοινωνία με τους δημότες, τουλάχιστον με όσους από αυτούς είναι χρήστες του διαδικτύου και του facebook. Υπάρχει και σχετικό Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου. 

Έχουν βέβαια προταθεί από φορείς δημοτών και άλλοι εφαρμόσιμοι και ίσως προσφορότεροι τρόποι ΤΑΚΤΙΚΗΣ επικοινωνίας με ΟΛΟΥΣ τους δημότες, όπως π.χ. δελτία τύπου εσώκλειστα στους λογαριασμούς νερού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου