Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑΝΑΤΟΙ


 


 

Οι επιδημιολόγοι το λένε Υπερέχουσα Θνητότητα, μεταφράζοντας τον όρο Excess Mortality.

Πόσο δηλαδή μετέβαλε τον συνολικό αριθμό των θανάτων η πανδημία Covid, συγκρίνοντας με τα προ πανδημίας μεγέθη.  Ή αλλιώς, με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων, αν δεν είχε εκδηλωθεί ποτέ το συγκεκριμένο νόσημα.


Τί πλεονέκτημα έχει αυτός ο δείκτης σε σχέση με τους καταγραμμένους θανάτους Covid 

Δίνει ολοκληρωμένη την εικόνα της αύξησης των θανάτων όχι μόνο επί των ασθενών Covid, αλλά και των ασθενών που έφυγαν από κάθε άλλη αιτία.

Είτε γιατί το νόσημά τους ήταν θανατηφόρο αυτό καθαυτό.

Είτε γιατί το υγειονομικό σύστημα της χώρας τους απέτυχε να τους υποστηρίξει έγκαιρα και δραστικά, λόγω της πίεσης που δέχτηκε σε σχέση με τις εφεδρείες που διέθετε (νοσηλευτικές μονάδες, αριθμός – κατανομή – ειδίκευση– ειδικές  μονάδες – ΜΕΘ – επιχειρησιακή  ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας).

Είτε γιατί οι αρμόδιες αρχές στάθηκαν ανεπαρκείς στο να περιορίσουν την πίεση του συστήματος και να εφαρμόσουν αξιόπιστη διαχείριση και ενημέρωση.

 

Για όσους τα στατιστικά νούμερα έχουν ενδιαφέρον προκειμένου  να βγάλουν τα συμπεράσματά τους με τρόπο τεκμηριωμένο και να διαμορφώσουν την άποψή τους και τη στάση τους, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε διαδραστικούς πίνακες.

Ανάμεσα σε άλλα,  στους πίνακες αυτούς μπορούν να δουν για κάθε χώρα ξεχωριστά τη διακύμανση των θανάτων που ξεπέρασαν τον μέσο όρο θανάτων πριν την πανδημία και σε βάθος 5ετίας, συνολικά αλλά και ανά εβδομάδα, απ’ τις αρχές της πανδημίας (Ιανουάριο 2020) μέχρι πρόσφατα.

 

Στη διάρκεια της πανδημίας , σύμφωνα με στοιχεία διαθέσιμα μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2021, η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό των συνολικών πάσης φύσεως θανάτων πάνω από 17% σε σχέση με τα προ πανδημίας μεγέθη.

 



Κι αν το 2020 έκλεισε με 4.838 θανάτους Covid, καταγράφοντας 4.212 μόνο τους 2 τελευταίους μήνες, Νοέμβρη και Δεκέμβρη,  το 2021 απειλεί να προσθέσει 13-14000 επιπλέον νεκρούς, παρά τους εμβολιασμούς, τα λοκντάουν και τη γενική μιζέρια των περιορισμών.

Πέρα απ’ αυτό τον μακάβριο απολογισμό για ζωές που χάθηκαν πριν την ώρα τους, υπάρχουν οι ζημιές που οι αριθμοί δεν έχουν τουλάχιστον ακόμα καταγράψει, αν και ο κόσμος τις ζει στο πετσί του, ζημιές στην ήδη υπερχρεωμένη οικονομία, στην επιβίωση επιχειρήσεων και στις εργασιακές σχέσεις.

Ακόμα χειρότερα, υπάρχει κόστος κονωνικό, όταν η εκπαίδευση σέρνεται και τα νοσοκομεία μας έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους. Και το πιο πολύ, η διχαστική αμφισβήτηση που τείνει να σαρώσει τις βεβαιότητες και την ασφάλεια για την κεκτημένη γνώση, την ίδια την κοινωνική συνοχή.

 

Επικίνδυνοι καιροί!  Δεν ξέρω πώς αναστρέφεται αυτή η πορεία. Ξέρω μόνο πως, όσο κι αν επιμένουν να μας χρεώνουν το βάρος της ατομικής ευθύνης σαν αντίβαρο σε πολιτικές επιλογές που λείψανε,  η εσωστρέφεια και η ατομική στάση από μόνη της δεν είναι η λύση.

 

 

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Excess_mortality_-_statistics&oldid=509982

https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου