Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

 

Η  ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ  ΜΑΣ

 




Με πληγώνει βαθειά  η κατάντια του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, χώρο της αποκλειστικής επαγγελματικής μου ζωής.

Κλινικά και εργαστηριακά τμήματα κλαδεύτηκαν από υγειονομικό προσωπικό τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις που δεν προκάλεσαν νέες προκηρύξεις, όσο και από αποσπάσεις Υγειονομικών, κομματικών πελατών, με τη φωτογραφική σύσταση μονάδων και τμημάτων, χωρίς σχεδιασμό και απαραίτητες μελέτες. Πάγια πρακτική κατά τα ειωθότα. Από τη μια οι ευνοημένοι του συστήματος να απολαμβάνουν τις εργασιακές επιλογές τους, από την άλλη οι ιδεολογικοί αντίπαλοι ή απρόθυμοι στο παιχνίδι της κομματικής συναλλαγής, να ξεμένουν στην ομηρία υποστελεχωμένων  τμημάτων, παλεύοντας να συντηρήσουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Να μην εξοκείλει στα όρια της επικινδυνότητας!  

Και πόσο συγκινητικό, σχεδόν απροσδόκητο, να βλέπεις μέσα σ’ αυτούς τους παρατημένους χώρους και τις δομές τις υποβαθμισμένες και υποχρηματοδοτούμενες να παράγεται έργο και επιστήμη επιπέδου!


Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σε όλη την επικράτεια του Δημοσίου, του προορισμένου να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και να προστατεύει τον πολίτη. Να υπάρχει τεράστια αντίσταση για  οποιαδήποτε αλλαγή στις δομές και στην οργάνωση, στον σχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό, σε ΚΥΝΙΚΟ συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

Τα λεφτά πάνε αλλού!


Έτσι, όταν οι κρίσεις ξεσπούν, όσα και να λέγονται, με όση οξύτητα και να λέγονται στον δημόσιο και πολιτευτικό διάλογο, είναι απλά επαναλήψεις του ίδιου έργου, καταδικασμένες να μη συμβάλουν στο ελάχιστο στην πρόληψη των επόμενων (κρίσεων) που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα.

Γιατί, διαχειριστής παραμένει ένας κρατικός μηχανισμός που στήθηκε διαχρονικά στη βάση της κομματικής εξουσίας και ελέγχου, με αμαρτωλές διαδικασίες!


Τα σκέφτεσαι όλα αυτά με πόνο ψυχής, γιατί αν δεν ειπωθούν, δε καταγγελθούν, αν δεν ομολογηθούν επιτέλους κάποτε, 

θα διαιωνίζονται σαν η μόνιμη, εδραιωμένη, σταθερή αιτία 

της χρόνιας υπανάπτυξης και οπισθοδρόμησης 

για μάς, τους πολλούς.  

 

Μ. Αυλωνίτου, Παθολόγος ΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου