Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Στη μάχη με όπλο την πληροφορία ! Δυο μαθήματα από την Ολλανδία

Οργάνωση Δικτύων Αισθητήρων από Πολίτες για την αντιμετώπιση κυβερνητικών αποφάσεων : 
Δυο μαθήματα από την Ολλανδία.  
Μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε περιβαλλοντικά περιοδικά, αλλά και στον έγκυρο ιατρικό τύπο.  


Εξαιρετικά ενδιαφέρον!  ... Προς γνώσιν, η περίληψή της:

Μια κοινωνικο-τεχνολογική καινοτομία έκανε την εμφάνισή της. Η ανάπτυξη Δικτύων Αισθητήρων από Πολίτες, όπου οι πολίτες οργανώνονται από την «βάση προς τα πάνω», μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσουν τους κυβερνητικούς αρμόδιους με τεκμηριωμένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές μεταβλητές, στις περιπτώσεις που εκτιμάται ότι η σχετική καταγραφή και παρακολούθηση από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τους επιχειρηματικούς οργανισμούς παρουσιάζει κενά.

Τα Δίκτυα αυτά συλλέγουν πληροφορίες πάνω σε ζητήματα που επηρεάζουν την τοπική κοινότητα και τους πολίτες στην ποιότητα ζωής τους. Ειδικότερα, περιγράφονται δύο πρωτοβουλίες της κοινότητας, όπου καταγράφηκαν οι περιβαλλοντικές πληροφορίες πάνω στην ηχορύπανση από το αεροδρόμιο,  και την πρόκληση σεισμικών δονήσεων σαν συνέπεια της εξόρυξης φυσικού αερίου, οι οποίες πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν με τη χρήση μεθόδων κοινωνικής δικτύωσης των πληροφοριών, αλλά και της γεωγραφικής κατανομής τους.
Και οι δυο πρωτοβουλίες των τοπικών κοινοτήτων συστρατεύτηκαν πρωτοποριακά στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης που περιλαμβάνει  σε συνδυασμό :
1.    την εγκατάσταση αισθητήρων καταγραφής δεδομένων
2.    την διαδικτυακή ενημέρωση της χαρτογράφησης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (real time) και
3.    την οργάνωση της κοινότητας.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΓΑΛΙΛΑΙΑ, μια πρότυπη μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών, από τη Μητρόπολη Μεσογαίας










Αποτέλεσμα εικόνας για γαλιλαια ανακουφιστικη φροντιδα

    

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας "Γαλιλαία" είναι   η   μ ο ν α δ ι κ ή   σ τ η ν    Ε λ λ ά δ α   και ασχολείται με τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη διάρκεια της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στηρίζεται επίσης και η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του πένθους. 
Παρέχει τις υπηρεσίες  δ ω ρ ε ά ν  σ τ ο  σ π ί τ ι,  σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής. 
Στελεχώνεται από εξειδικευμένη μονάδα λειτουργών Yγείας, που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτήν.






Αποτέλεσμα εικόνας για Νικολαος μεσογαίας γαλιλαιαΗ Γαλιλαία ξεκίνησε το 2010, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Στηρίζεται οικονομικά από την οικεία Μητρόπολη, καθώς και από δωρεές ιδρυμάτων, οργανισμών, αλλά και πολλών ιδιωτών. Για το διάστημα 2013-2015 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.  Η προσφορά της Γαλιλαίας στην προώθηση και ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας έχει αναγνωριστεί διεθνώς από τον IAHPC (International Association for Hospice and Palliative Care) με την απονομή και σχετικού βραβείου.



Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Βράδυ Ανάστασης στα Μεσόγεια, σε πίνακα του 1932





Αργυρός Ουμβέρτος-Ανάσταση, 1932






       Πρόκειται για τον πίνακα "Ανάσταση" του Ουμβέρτου Αργυρού* το 1932, λάδι σε καμβά και βρίσκεται σε συλλογή της Εθνικής Τράπεζας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, ότι αφορά μνήμες του τόπου μας, μιας και απεικονίζει ένα βράδυ Ανάστασης, σε κάποιο χωριό της Αττικής και κατά πάσα πιθανότητα στα Μεσόγεια.  Το μαρτυρά η χαρακτηριστική μεσογείτικη γυναικεία φορεσιά! Αναγνωρίζουμε τα κοσμήματα στο μέτωπο ("ξελίκι") και στο στήθος, το "τζάκο" τη "γρίζα", το γιορτινό μαντήλι ("μπόλια")...

 

* Ο Ουμβέρτος Αργυρός (Καβάλα 1884-Αθήνα 1963), υπήρξε μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα και του Γεωργίου Ροϊλού στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Σχολή Καλών Τεχνών) από το 1900 έως το 1904, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου και το 1929 εξελέγη   Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανάμεσα στους μαθητές του ο Γ. Μόραλης, ο Γ. Σπυρόπουλος κ.ά. Οι πίνακές του διακρίνονται για τη λυρική διάθεση με ιμπρεσιονιστικές πινελιές. Η θεματολογία του περιλαμβάνει προσωπογραφίες, τοπία, ηθογραφικά, εικόνες της καθημερινής ζωής και είναι επίσης πολύ γνωστά τα πολεμικά του θέματα από το έπος του '40. Ανήκει στους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. 

 

Πηγές: attikanet blogspot.gr, nikias.gr, national gallery.gr