Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ....



Αποτέλεσμα εικόνας για αρτεμιδα αττικης





Πρόκειται για μια επιστολή ενός συνδημότη μας, η οποία  δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα "Δημότης Ανατολικής Αττικής" και δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση.. Η επιστολή, που αναδημοσιεύτηκε μάλιστα και σε αρκετά ιστολόγια της Αττικής, έχει ως εξής:



       «Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν γνωρίζω προσωπικά, ούτε το νυν Δήμαρχο αλλά ούτε και κάποιον από τους πρώην δημάρχους Σπάτων-Αρτέμιδας, ή Αρτέμιδος, όπως ονομάζονταν πριν τη συνένωση με το νόμο Καποδίστρια. Το κείμενο που θέλω να επικοινωνήσω δεν έχει την παραμικρή πολιτική ή κομματική χροιά και αναφέρεται στην πόλη της Αρτέμιδας, ως αυτόνομη γεωγραφική οντότητα.
Νιώθοντας σίγουρος πως θα βρω πολλούς που να ταυτίζονται με τις απόψεις και τα συναισθήματά μου,θέλω να δείξω την αγανάκτησή μου για τις υπηρεσίες και τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει αντιμετωπιστεί διαχρονικά η πόλη και οι κάτοικοι της Αρτέμιδας, με επιπτώσεις στη ζωή μας αλλά κυρίως στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών μας.
Αφορμή στάθηκε μία πρόσφατη επαφή μου σε αθλητικό σύλλογο γειτονικού, για μία ακόμα φορά, δήμου. Μου ήρθαν στο μυαλό οι πόσες, πολλές φορές που χρειάσθηκε να καταφύγω σε άλλες, όμορες πόλεις για κάποια αυτονόητη υπηρεσία, που η πόλη μου δεν είναι ικανή να μου παρέχει.
Χρόνια πριν, από τον Δημοτικό παιδικό σταθμό ακόμη, που λόγω εξαιρετικά περιορισμένων θέσεων δεν μπόρεσε να δεχθεί τα παιδιά μου, φτάνουμε σχεδόν δέκα χρόνια μετά, στο σήμερα.

Η οικογένειά μου όπως και πάρα πολλών άλλων δημοτών της Αρτέμιδας,υποχρεούται να διανύει άπειρα χιλιόμετρα ετησίως,(πάνω από 3.000!!), πληρώνοντας σε χρήμα, χρόνο και ατελείωτο κόπο το δικαίωμα της άθλησης και εκπαίδευσης, φυσικά όχι στη πόλη μας. Αιμορραγούμε, ανταγωνιζόμενοι καθημερινά το χρόνο και με ατελείωτο άγχος,προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μας το αυτονόητο δικαίωμα στον αθλητισμό και τη πρόοδο.
Και το ερώτημα είναι, γιατί όλες ανεξαιρέτως οι όμορεςπόλεις καρπώνονται τις προσπάθειες- επιτυχίες των παιδιών μας, καθώς επίσης και τα οικονομικά οφέλη που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα; Γιατί εμείς, ως πόλη δε μπορούμε; Τι κάναμε ή τι συνεχίζουμε να κάνουμε λάθος;

Σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή του 2011(πηγή: Wikipedia), ο μόνιμος πληθυσμός της Αρτέμιδας ήταν 21.286 κάτοικοι. Εύκολα μπορεί κανείς να υπολογίσει και να εκτιμήσειπερίπου σε πόσες οικογένειες και σπίτια αντιστοιχούν οι κάτοικοι αυτοί.
Εάν κανείς προσθέσει και τα σπίτια των παραθεριστών,που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι πολλοί, τότε εύκολα συμπεραίνει πως ο αριθμός των σπιτιών για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν δημοτικά τέλη μέσω του σίγουρου εισπρακτικού μηχανισμού της Δ.Ε.Η, είναι μεγάλος.
Ενδεικτικά στις πόλεις των Σπάτων και της Ραφήνας και κατά την ίδια απογραφή, ο μόνιμος πληθυσμός καταγράφηκε στους 12.557 και 12.168 κατοίκους,αντίστοιχα.Είναι πράγματι αποκαρδιωτική ή όποια συσχέτιση και σύγκριση μεταξύ του αριθμού των μόνιμων κατοίκων (χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη οι παραθεριστές, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι), και του ύψους των πιθανών εισφορών και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται, από τις συγκρινόμενες πόλεις προς τους κατοίκους τους.

Και το επόμενο ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι:Που πήγαν ή και που πάνε όλα αυτά τα χρήματα;
Έχει ποτέ ανταποδοθεί κάτι σε αυτήν την άμοιρη πόλη; Η πολιτεία έχει ποτέ διαθέσει κονδύλια; Μήπως απλά κανείς και ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί; Η Αρτέμιδα έχει την ίδια μορφή εδώ και δεκαετίες, οπότε κάποιος μπορεί να συμπεράνει πως τίποτα έως ελάχιστα έχουν δοθεί ως υπηρεσίες προς τους πολίτες της ή ως υποδομές στην πόλη.

Άναρχη δόμηση, βρώμικη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων καθαριότητας, χωρίς δρόμους, χωρίς σχολεία, χωρίς χώρους άθλησης, χωρίς ταυτότητα, με ελάχιστη πρόνοια, χωρίς καμία υποδομή αλλά κυρίως χωρίς όραμα. Και οι πολίτες διαχρονικά, στο ίδιο έργο θεατές, πληρώνουν τα δημοτικά τέλη, αλλά τις υπηρεσίες άθλησης και εκπαίδευσης τις καταβάλουν στις όμορες πόλεις. 

Έτσι λοιπόν περνάνε τα χρόνια, απλά επιβιώνοντας και ελπίζοντας για κάτι καλύτερο στο «ELDORADO» της Ανατολικής Αττικής. Και λέω «ELDORADO», γιατί απλά και ξεκάθαρα,νείτε μας αρέσει είτε όχι, έτσι μας αποκαλούν. Και πως αλλιώς θα μπορούσαν να μας αποκαλέσουν αφού η Αρτέμιδα είναι πραγματικά δεκαετίες πίσω, όχι μόνο από τις υπόλοιπες όμορες πόλεις αλλά και από όλες τις πόλεις της περιοχής των Μεσογείων.

Το μόνο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια,είναι η πολύ μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής λόγω κυρίως του αεροδρομίου, που όμως είναι παράλληλα υπεύθυνο για τη τεράστια ηχορύπανση και μόλυνση από τον ήχο και τα καυσαέρια των αεροπλάνων, κάνοντας συνεπώς την όλη κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Αλήθεια,κάποια ουσιαστικά ανταποδοτικά τέλη, (εκτός την υποτυπώδους διαμόρφωσης μέρους του παραλιακού μετώπου) από το αεροδρόμιο προς τη πόλη μας υπάρχουν; Και εάν ναι, έγιναν κάτι και τι; Μήπως τα οφέλη πάνε σε άλλες πόλεις και εμείς απλά δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα,ως χώρος απόθεσης αποβλήτων,όλους τους ρύπους του αεροδρομίου, με επιβάρυνση της υγείας μας και χωρίς κανένα όφελος για την πόλη και τους πολίτες της;

Πραγματικά ας αναρωτηθούμε τι να περιμένουμε; Και όπως χαρακτηριστικά κάποιοι μου ανέφεραν: «Δεν είστε ικανοί να αλλάξετε το όνομα με το οποίο είναι γνωστή η πόλη σας, πως περιμένετε να αλλάξετε προς το καλύτερο;». Ίσως είναι συμβολική και «τραβηγμένη» ή φράση, αλλά ίσως και να έχουν δίκιο. Θυμάται κανείς ποιες πόλεις ονομάζονταν Κατσιπόδι, Σούρμενα,Ποδονύφτης, Κούλουρη ή Μαγκουφάνα. Αυτές οι πόλεις αλλάξαν όνομα, αλλά και μορφή. Εμείς; Με όλο τον πιθανό συμβολισμό που μπορεί να έχει η ονοματολογία, (το όνομα έχει επίσημα αλλάξει από Λούτσα σε Αρτέμιδα το 1974!!!), πρέπει να αναρωτηθούμε, θέλουμε να είμαστε Λούτσα ή να γίνουμε Αρτέμιδα. Γιατί αυτές οι άλλες πόλεις άλλαξαν και εμείς δε μπορούμε; Τι πρέπει να κάνουμε και γιατί δε το κάνουμε;

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, με όλο το σεβασμό προς το θεσμό και το αξίωμά σας. Αγαπητέ κ. Μάρκου. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ, ΚΑΝΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
Εάν δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα σχολεία που η πόλη μας εδώ και χρόνια απελπισμένα χρειάζεται, εάν δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε έστω ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο όπως έχουν όλες οι πόλεις των Μεσογείων, που έχουν ακόμα και το μισό πληθυσμό,για να αθληθούν τα παιδιά μας, κάντε τότε μία πλατεία, κάντε ένα δρόμο, πεζοδρομήστε κάτι, βάλτε ονόματα, φώτα και σήμανση στους δρόμους, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, που να έχει στρατηγική σημασία και συμβολισμό πως κάτι γίνεται.Δώστε σημεία ζωής και ένα μήνυμα πως υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ.
Μπορείτε να δώσετε ένα στίγμα και ένα όραμα; Μπορείτε να αποφασίσετε εάν την πόλη μας τη θέλετε Λούτσα ή Αρτέμιδα;»

Με εκτίμηση,
Στάθης Παυλάκος
Δημότης και κάτοικος Αρτέμιδος


12 σχόλια:

  1. Δηλαδή κύριε και κάτοικε του δήμου μας, αμφιβάλλετε, ότι το δήμαρχό μας τον διακατέχει μεγάλη αγωνία για τον τόπο μας; Νά πώς απαντάει και μάλιστα σε άψογο Ψινάκης - style! Δείτε εδώ και θα καταλάβετε πόσο μα πόσο τον ...καίνε τα προβλήματα της πόλης μας:

    https://www.youtube.com/watch?v=ngx1yLJfA9Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο βίντεο. Λάντσια, μονοθέσια πλεούμενα, περί μαλλιών ράστα, ότι του αρέσει να τρώει κρέας και άλλες, άκρως ενδιαφέρουσες κουβέντες επιπέδου καφετέριας! Δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. πολύ εύστοχο το Ψινάκης - style, τον ζάλισαν φαίνεται τα φώτα της (ποιας;) δημοσιότητας, το βίντεο είναι αποκαλυπτικό όχι τόσο για την ιδέα που μπορεί κάποιος να έχει για τον εαυτό του, όσο για το σε ποιο κοινό νομίζει πως απευθύνεται, να του ευχηθούμε λοιπόν και .... σ' ανώτερα

      Διαγραφή
    3. Ξεχάσατε ότι στο παραπάνω βίντεο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τους δημότες του, ότι ο ίδιος είναι διασταύρωση ζωδίων, αλλά στην περίπτωσή του υπερτερεί ο λέων της παρθένου!!!
      Τελικά στις Λούτσες δεν πλήττεις ποτέ....

      Διαγραφή
  2. Και λίγα καταγγέλλει ο άνθρωπος.
    Πράξεις εφαρμογής βαλτωμένες (στα Σπάτα προχωράνε επιλεκτικά ΜΟΝΟ όπου υπάρχουν μεγαλοαγοραστές!!), με αποτέλεσμα, πόλεις παρατημένες και υποβαθμισμένες...
    Οι υπάλληλοι καθαριότητας περνάνε μόνο τον κεντρικό δρόμο και η πλατεία σκουπίζεται σε καμμιά γιορτή, π.χ. της Αγίας Μαρίνας.
    Παραλία μέσα στην εγκατάλειψη και την ασυδοσία των μαγαζιών, με άθλια ηχορύπανση μέχρι και φωτορύπανση (μεταμεσονύκτια βαρελότα κάθε λίγο και λιγάκι).
    Και πάνω απ' όλα φιγουράρει η φαρδιά - πλατιά υπογραφή του δημάρχου για το ΚΕΛ....
    ΞΑΝΑ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΧΑΜΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσυπογραφω ολα οσα λεει η επιστολη του κ. Παυλακου. Παντως η κακοδαιμονια και τα χρονια προβληματα στην Αρτεμιδα προερχονται απο την ελλειψη πραξεων εφαρμογης, τις οποιες ο δημος εχει παρατησει. Ενδεικτικο της καταστασης ειναι πως ακομα και και σε καποιες λιγοστες περιπτωσεις που εχουν κυρωθει οι πρ. εφαρμογης, ο δημος δεν τις υλοποιει, δηλαδη ούτε εργα κανει ουτε καν μελετες! Και μαλιστα εχει ειπράξει και τα χρήματα των εισφορων! Αν ειναι δυνατον τοση αδιαφορια για την πολη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω, μάταιες οι εκκλήσεις στον Δήμαρχο. Ο Δήμος μας είναι η μοναδική περίπτωση Δήμου, που κατεβάζει εισήγηση για ΞΗΛΩΜΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ, ώστε να ξαναγίνουν δρόμοι για τροχοφόρα! Η εισήγηση αυτή "πέρασε"πρόσφατα στο τοπικό και αφορά παραλιακό πεζόδρομο, ένα χώρο περιπάτου και αναψυχής.... Πέστε μου, τί να ελπίζει κανείς μετά απ' αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά είναι απορίας άξιον τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν εκλέγονται Δημοτικές Αρχές που δεν έχουν ΟΡΑΜΑ για την πόλη . Στα Σπάτα κάτι λειτουργεί , κουτσά στραβά η πόλη έχει δημιουργήσει κάποιες υποδομές . Στην Αρτέμιδα όμως όποιος έχει περάσει απλά έκανε δημόσιες σχέσεις . Αναρωτιέμαι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι του Αθλητισμού γιατί δεν μας λένε , έστω , που νομίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί Αθλητικό Κέντρο. Αν δεν μπορούν να βρούν ας απευθυνθούν σε αυτούς που ξέρουν π.χ. Σύλλογο Μηχανικών . Ο τομέας Πολιτισμού ας μας πει που θα μπορούσε να γίνει ένα Θεατράκι και ας βάλει ένα λιθαράκι στην υλοποίησή του έστω μετά από χρόνια . Φυσικά αυτά θέλουν μεράκι και φοβάμαι ότι δεν υπάρχει . Η εύκολη λύση γι'αυτούς είναι όλα να γίνουν στην πολύπαθη Β1 Ζώνη , στον Υδροβιότοπο , όπως η Γαλάζια Σημαία , όπως το Παζάρι του Καλοκαιριού , όπως ..... ων ουκ έστι αριθμός αυθαιρεσιών . Εύκολες λύσεις , σχεδιασμένες στο πόδι απλά για εντυπωσιασμό . Το μόνο που μας μένει είναι να πούμε - ας περάσει δυστυχώς και αυτή η Θητεία άκαρπη για την πόλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευστοχες οι παρατηρησεις του απελπισμενου γονεα αλλα διαφωνω με το παρακλητικο φιναλε!ε!οχι και να παρακαλαμε αγαπητε φιλε τον ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ δημαρχο που ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ για τις οποιες ψηφιστηκε :''κανει κατι,οτιδηποτε!''(αυτο το ''οτιδηποτε'' ειναι αλλωστε και το μονο που κανει!ΟΧΙ! ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ,Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε να κανει ο δημαρχος ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Π Λ Η Ρ Ω Ν Ε Τ Α Ι!αν δεν μπορει να βγει να απολογηθει και να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου, δεν παρακαλάει ο επιστολογράφος, είναι σχηματική η φράση του, "κάντε κάτι". Με άλλα λόγια, του λέει δεν έχεις κάνει τίποτα απολύτως ούτε καν κάτι συμβολικό!!!!

      Διαγραφή
    2. Aγαπητε φιλε,ολη η τελευταια προταση εχει παρακλητικο χαρακτηρα και ειναι λογικο γιατι η επιστολη ειναι ενυπογραφη και ασκει κριτικη σε εν ενεργεια δημαρχο. Μπραβο στον συμπολιτη μας που τολμησε να την συνταξει και δημοσιοποιησει.Παντως θα επιμεινω οτι διαφωνω με το ''καντε κατι!οτιδηποτε'' ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ .Αλλιως να παει στο σπιτι του να συνεχισει την ....ομφαλοσκοπηση.

      Διαγραφή