Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020


Η  ΑΓΟΡΑΙΑ  ΠΑΙΔΕΙΑ


153 υπερψήφισαν το άρθρο για τα ιδιωτικά "κολλέγια".

Επιστρατεύοντας το ψέμα της ευρωπαϊκής οδηγίας.


Στην Ελλάδα του "ΕΙΣΑΙ Ο, ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ"



Ντροπή και πλήγμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (που ούτως ή άλλως είναι χρυσοπληρωμένη από τους πολίτες, με την αδρή συμβολή τους στην οικονομία της περιφέρειας).

Και για τους πτυχιούχους μας που βγαίνουν στην αγορά εργασίας διαγκωνιζόμενοι με ΑΓΟΡΑΙΟΥΣ τίτλους "πτυχίων".

Το κρίμα στο λαιμό τους !

Αντίθετοι δήλωσαν ήδη μια σειρά Σχολών,
η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης,
το Μετσόβειο,
το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
η Πρυτανεία της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών

Αλλά και από χρόνια,

οι περισσότερες Ανώτατες Σχολές και Τμήματα
(ΕΔΩ http://glotta.ntua.gr/posdep/Sxoles/index.htm)

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Γεωπονικού :


Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (συνεδρία 38/23.01.2020) σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Π.Σ. έπειτα από διαβούλευση με τους Κοσμήτορες και Προέδρους του Πανεπιστημίου (12.12.2019)  σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘ «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»  καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να αποσύρει το άρθρο 50, το οποίο ουσιαστικά εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των κολλεγίων με εκείνα των αποφοίτων των Δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας, χωρίς καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τα κολέγια, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μετεξέλιξη των ΙΕΚ, παρέχουν τίτλους σπουδών ανεξέλεγκτης ποιότητας, αφού και η λειτουργία τους δεν διέπεται από κανένα θεσμικό πλαίσιο. Η ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν δεν αξιολογείται ούτε φυσικά πιστοποιείται, πολλώ δε μάλλον το εκπαιδευτικό προσωπικό τους, που στη συντριπτική πλειονότητα του δεν πληροί στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις των Δημοσίων Πανεπιστήμιων. Οι απόφοιτοι τους  δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, ούτε φυσικά τα εχέγγυα να αναλάβουν την ευθύνη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μαθητών, η κατάργηση δε της παιδαγωγικής επάρκειας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής. 
Η επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολεγίων με τους αποφοίτους της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση και οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των ΑΕΙ.
Επιπλέον, το Πρυτανικό Συμβούλιο ζητά να εξαιρεθούν από την περικοπή της χρηματοδότησης (άρθρο 16)  η μισθοδοσία όλων των κατηγοριών του προσωπικού καθώς και οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα.

Ο Πρύτανης
Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου