Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Είναι ο κορονοϊός COVID 19 μια απλή γρίππη;








Πολλά συζητιούνται στις παρέες για την πανδημία COVID-19.

Είναι ή δεν είναι πανδημία;

Έχει λιγότερα, περισσότερα ή περίπου τα ίδια κρούσματα / θύματα με τη εποχική γρίπη (Seasonal Influenza);


Υπάρχει «μαγείρεμα» στα στατιστικά δεδομένα;

Κι όλο πέφτουν στο τραπέζι εικασίες για το ποιους να εξυπηρετεί η κατάσταση του πολύμηνου lockdown που έχει επιβληθεί ανά τον κόσμο, μαζί με την οικονομική κρίση, την ανεργία, την κοινωνική απομόνωση και όποιο άλλο δεινό ενδεχόμενα  συμβεί να επισύρει στο μέλλον.

Από την άλλη, σκάνδαλα όπως αυτό της NOVARTIS ενθαρρύνουν όσους βλέπουν με αμφισβήτηση την ιατρική κοινότητα στο σύνολό της, σε αμφιβολίες για τους επιστημονικούς φορείς και τις οδηγίες τους, μέχρι του σημείου να τις αγνοούν.

Ας αρχίσουμε με το στοιχειώδες.
Κάθε ιός που προκαλεί νόσο στον άνθρωπο δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Η νόσος από κοροναϊό μας ήταν εν πολλοίς άγνωστη, οπότε οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών και Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων καθοδηγούνταν από τις παράλληλες με την εξέλιξή της δημοσιεύσεις μελετών, μέρα με τη μέρα.
Τα πλανητικά νούμερα, όπως διαμορφώνονται σήμερα (τέλος Ιουλίου), είναι 16.8 εκατομμύρια καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID με 660 χιλιάδες θανάτους, ή αλλιώς 2.150 κρούσματα και 85 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Τα νούμερα αυτά έχουν προκύψει βάσει της καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων από κάθε χώρα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι απέχουν σε μεγάλο βαθμό στο να αποδίδουν την πραγματική εικόνα, η οποία είναι σαφώς χειρότερη.  Κι αυτό για διάφορους λόγους :

Προβλήματα μεθοδολογικά και άλλα στην καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς και την μετά θάνατο ιχνηλάτηση θανάτων COVID στο γενικό πληθυσμό

Αλλοίωση των (ελλιπών) στοιχείων για λόγους σκοπιμότητας (δε γίνεται η Γερμανία να έχει 4.4% θανάτους / εκ. πληθυσμού και η Ρωσία 1.6%, ή η Τουρκία 2.5%, ή, ας πούμε το Ισραήλ μόλις 0.74%)


Από την άλλη, η εποχική γρίπη προσβάλλει το 5 - 10% του πληθυσμού της γης. Η ετήσια επίπτωση σοβαρών περιπτώσεων υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα 3 – 5 εκατομμύρια και θανάτων στις 250 - 650 χιλιάδες. Οι αριθμοί αυτοί διαμορφώνονται παρά την εφαρμογή, σε ένα βαθμό, του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων  που συγκρατεί την επίπτωση και μειώνει τη βαρύτητα, σε περίπτωση που παρά τον εμβολιασμό νοσήσει κάποιος.  Ο υπολογισμός γίνεται με τη χρήση στατιστικών εργαλείων, είναι δηλαδή κατ’ εκτίμηση, αφού δεν υπάρχει οδηγία δήλωσης και καταγραφής.

Πανδημίες προκύπτουν όταν ένας νέος τοξικός λοιμογόνος παράγοντας εμφανίζεται και εξαπλώνεται γοργά στο γενικό πληθυσμό που δεν έχει αναπτύξει καθόλου ανοσία.
Κραυγαλέο το παράδειγμα Πανδημικής Γρίπης (Pandemic Influenza) εκείνο της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης του 1918 – 19 με 40 εκατομμύρια θύματα.


Χαρακτηριστικά της πανδημίας λοιπόν είναι : νέος, άγνωστος, νοσογόνος παράγοντας, ταχύτητα διασποράς, τοξικότητα, έλλειψη ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.

Και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη λοίμωξη Covid 19 μια επικίνδυνη πανδημία.  


Επόμενα, η σύγκριση της λοίμωξης Covid 19 με την Εποχική Γρίπη δεν έχει νόημα, γιατί πρόκειται για δυο καταστάσεις εντελώς ανόμοιες.
Χωρίς μέτρα απομόνωσης ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων, αλλά και η σχέση θυμάτων επί κρουσμάτων, θα ήταν πολλαπλάσιος του μέσου όρου (3.5-5%), όπως φάνηκε σε μια σειρά χώρες. (Γαλλία 16.5%, Βρετανία 15%, Βέλγιο 14.7%, Ιταλία 14%, Ισπανία 8.5%). Τέτοιος που τα Εθνικά Συστήματα Υγείας δεν μπορούν να αντέξουν.

Ο ισχυρισμός ότι καταγράφηκαν θάνατοι από άλλα αίτια σαν θάνατοι από την πανδημία αξίζει επίσης ένα σχόλιο.
Η πνευμονία από κορονοϊό μπορεί να σκοτώσει άτομο που δεν έχει άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Σε ανθρώπους όμως με επιβαρυμένη υγεία η νόσηση από κοροναϊό μπορεί να επισπεύσει το τέλος τους, επιδεινώνοντας το βασικό τους νόσημα. Νοσηλείες για κορονοϊό μπορεί επίσης να επιπλακούν με ενδονοσοκομειακές ανθεκτικές λοιμώξεις που να αποβούν μοιραίες. Σωστά τέτοιοι θάνατοι συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή, αφού η λοίμωξη από Covid στάθηκε η αφορμή για την τελική κατάληξη.

Για τους αμετανόητους αμφισβητίες οι αποκλίσεις από τη σύγκριση της συνολικής θνητότητας 2019 - 2020 ανά χώρα θα αποδειχθεί αποκαλυπτική.


Για την ώρα, περνάμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Προσέχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου