Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

 

Έχει το άγχος και τα καλά του !

 


Αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα σήμερα είναι πως η κατάθλιψη σχετίζεται με περιοχές στον εγκέφαλο που συρρικνώνονται, «μαζεύουν» δηλαδή σε μέγεθος, όταν όμως η κατάθλιψη συνδυάζεται με άγχος μια περιοχή του εγκεφάλου διογκώνεται εντυπωσιακά.


Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Psychiatry and Neuroscience ελέγχθηκαν πάνω από 10.000 άτομα, για να διαπιστωθεί αν επιδρά η κατάθλιψη και το άγχος στον όγκο του εγκεφαλικού ιστού.

Από τη μελέτη φάνηκε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει σημαντικά ένα σχηματισμό του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει κυρίως ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Παρατηρείται ότι στην κατάθλιψη ο σχηματισμός αυτός σμικρύνεται σημαντικά.

Αντίθετα, βρέθηκε πως όταν η κατάθλιψη συνυπάρχει με το άγχος έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους ενός άλλου εγκεφαλικού σχηματισμού που σχετίζεται άμεσα με το συναίσθημα και το λένε αμυγδαλή.


Σε πολλές μελέτες που ασχολήθηκαν με την επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο  παραγνωρίζεται το γεγονός ότι συχνά κατάθλιψη και άγχος συνυπάρχουν λέει η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης Dr. Daniela Espinosa Oyarse.

Η κατάθλιψη είναι η πιο επιβαρυντική για τον άνθρωπο ασθένεια σε όλο τον κόσμο. Ένας στους έξι Αυστραλούς σήμερα πάσχει από κατάθλιψη, είτε από άγχος, είτε απ’ τον συνδυασμό και των δυο.

Βρήκαμε πως στους καταθλιπτικούς μειώνεται ο όγκος του εγκεφαλικού ιστού σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, και κυρίως στον ιππόκαμπο. Με τα χρόνια αυτό θα εκδηλωθεί, γιατί μικρότερος ιππόκαμπος σημαίνει προδιάθεση για Αλτσχάιμερ και πιο σύντομη εμφάνιση της άνοιας.


Το ενδιαφέρον σαν εύρημα, ωστόσο, ήταν ότι στην περίπτωση που συνυπάρχει άγχος η σμίκρυνση στις διάφορες θέσεις του εγκεφάλου είναι πιο περιορισμένη, αντίθετα μάλιστα παρατηρείται αύξηση στο μέγεθος της αμυγδαλής. Το άγχος δηλαδή, αυξάνοντας τον όγκο της αμυγδαλής, συγκαλύπτει στις περιπτώσεις αυτές (κατάθλιψη + άγχος μαζί) την πραγματική συρρικνωτική επίδραση της κατάθλιψης πάνω στον εγκέφαλο.

Θα χρειαστεί παραπάνω έρευνα για να διευκρινισθεί με ποιο τρόπο το άγχος συμμαζεύει τα δυσμενή για τη νοητική λειτουργία αποτελέσματα της κατάθλιψης, φαίνεται πάντως να προκαλεί υπερδραστηριότητα (και κατά συνέπεια διόγκωση) της αμυγδαλής.


ΠΗΓΗ

Australian National University

https://neurosciencenews.com/brain-size-depression-anxiety-16769/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου