Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

COVID 19 - Ποιός θα μας φυλάξει από τους «ειδικούς» ;;;

 


Καταλαβαίνω τη δυσκολία που έχει ο μέσος πολίτης - αναγνώστης, θεατής ή χρήστης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης - να αξιολογεί ενημερώσεις που κάνουν κατά καιρούς φερόμενοι ως ειδικοί, σε μια εποχή με περιβάλλον ενημέρωσης νοσηρό και τοξικό.   Όταν μάλιστα δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις αντίθετες απόψεις ειδικών, ώστε να κρίνει σε αντιπαράθεση.  


LIES ?  ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ ;

  

Τί κάνει λοιπόν ο μέσος πολίτης, που του λείπουν οι ειδικές γνώσεις;                

Είναι επιφυλακτικός!  Aπέναντι στα επιχειρήματα που την αξιοπιστία τους δεν είναι σε θέση να ελέγξει.                            

Και τί άλλο;

Παρακολουθεί τα γεγονότα!


Είναι γεγονός λοιπόν, με βάση τα δεδομένα τα εγχώρια, ότι απ’ την αρχή του Οκτώβρη έχουμε κοντά στους 100 θανάτους από κορωναϊό, περίπου όσους δηλαδή προκαλεί μέσα σε μια χρονιά η γρίπη (Influenza).   Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός διασποράς (και δεν αυξηθεί), αντιστοιχούν στο χρόνο 2000 θάνατοι.  Μένω σ’ αυτό, ανάμεσα στα πολλαπλά δεδομένα που μπορεί κανείς να περισυλλέξει.


Προτείνω ακόμα να αποκτήσουμε επίγνωση της ευθύνης για τις συνέπειες στο γενικό πληθυσμό μιας λαθεμένης πληροφορίας που μεταφέρουμε.  Μιλάμε για νόσημα με 2.5 με 3% θνητότητα.  

Δε θέλουμε να γίνουμε, πιστεύω, ο Καιάδας των ευπαθών και των ηλικιωμένων!


Θα πρέπει επιτέλους κάποτε να μάθουμε να αντιστεκόμαστε στην συνωμοσιολαγνεία. Είναι εντελώς ανθρώπινο να επηρεαζόμαστε από φήμες και θεωρίες, όμως, κάποιες απ’ αυτές είναι συχνά ανώδυνες, ενώ άλλες δυνητικά άκρως επικίνδυνες.


Μαρία Αυλωνίτου, Ιατρός Παθολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου