Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

... Τι είπε ο Dr John Ioannides για την πανδημία στην Ελλάδα …

 

 

Επειδή ο ελληνικός τύπος νοσεί και έχει την τάση να διαστρέφει και να παραποιεί  – το  γιατί είναι άλλη ιστορία –  δηλώσεις  προβεβλημένων προσώπων, ακολουθούν μεταφρασμένα τα κύρια σημεία συνέντευξης του δόκτορος John Ioannides, καθηγητού στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (GreekReporter 24 09 2020) σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID 19 στην Ελλάδα.


 


Ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης δηλώνει πως ένα δεύτερο γενικό lockdown θα ήταν καταστροφικό για μια χώρα, καθώς βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση, ερμηνεύει τους λόγους της μικρής διασποράς στη διάρκεια του πρώτου κύματος και σχολιάζει τη δυσμενή εξέλιξη στη συνέχεια :

 

«Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός φέτος ήταν σημαντικά μειωμένος, κάποια εκατομμύρια τουριστών πέρασαν απ’ την Ελλάδα το καλοκαίρι και δυστυχώς μόνο ο 1 στους 8 χονδρικά υποβλήθηκε σε τεστ.

 

Η αρχική επίσημη γραμμή, για το σε ποιους θα επιτρέψουμε να επισκεφθούν την Ελλάδα και σε ποιους θα γίνονται τεστ, βασίστηκε στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε δεδομένη χώρα, πράγμα εντελώς ανόητο, αφού ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιπροσωπεύει πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων και εξαρτάται κυρίως από το πόσα τεστ διενεργούνται.

 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεχτήκαμε πολύ κόσμο από χώρες των Βαλκανίων και αλλού, όπου γίνονταν λίγα τεστ, ενώ σαφώς υπήρχαν ενεργά επιδημικά κύματα. Παράλληλα, στη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρήθηκαν πολλές μαζικές συναθροίσεις με λίγη ή και καθόλου προστασία.

 

Η διενέργεια των τεστ παρέμεινε εξαιρετικά περιορισμένη για τους ίδιους τους κατοίκους της  χώρας, ο αριθμός των τεστ ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, αν εξαιρέσει κανείς τα τεστ στους τουρίστες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες οδηγείσαι αναπόφευκτα σε δεύτερο κύμα.

 

Τα μέτρα υγιεινής (πλύσιμο των χεριών, αλλαγή συνηθειών για την προφύλαξη του αναπνευστικού) κατάλληλη χρήση της μάσκας, όπου χρειάζεται, αποφυγή των μαζικών εκδηλώσεων, αποφυγή του συνωστισμού, είναι τα καθιερωμένα μέτρα.

 

Είναι πιθανό όλα αυτά να μη σταθούν ικανά να συγκρατήσουν απόλυτα τη διασπορά του ιού και να έχουμε μπροστά μας μια κάποιου βαθμού  σημαντική εξέλιξη (της διασποράς).

 

Στην περίπτωση αυτή, ένα lockdown δεν είναι η λύση. Δε θα μειώσει πάρα πολύ τη διασπορά σ’ αυτή τη φάση.  Η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στην προστασία των ευπαθών, με δρακόντεια μέτρα εκεί όπου η ενδεχόμενη διασπορά του ιού θα προκαλέσει θανάτους.

 

Που σημαίνει, επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και αμΕΑ, στο προσωπικό των νοσοκομείων και σε κάθε άλλη δομή υψηλού ρίσκου (φυλακές, δομές συγκέντρωσης προσφύγων, επαγγέλματα υψηλού κινδύνου) και πρόσθετα μέτρα προστασίας με μείωση της έκθεσης στον ιό για τις ευπαθείς ομάδες.

 

Η καλύτερη άμυνα είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

 

Σταθήκαμε τυχεροί στο πρώτο κύμα, που ήταν μικρό και μπορούσε να περιοριστεί, πράγμα που το μόνο που σημαίνει ήταν ότι είχαμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο να προετοιμαστούμε καλύτερα για το δεύτερο κύμα.

 

Και προετοιμασία σημαίνει να εξοπλίσεις το υγειονομικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο ΜΕΘ όσο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ( έτσι ώστε να κρατηθεί υπό έλεγχο ο ιός στην κοινότητα και να μη χρειαστεί να επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία με τον κίνδυνο μαζικής μόλυνσης του νοσοκομειακού περιβάλλοντος).

 

Πάρθηκαν κάποια μέτρα με αύξηση του αριθμού των κρεβατιών ΜΕΘ και τα χαιρετίζουμε, όμως προφανώς δεν ήταν αρκετά, και λυπάμαι που μαθαίνω ότι τα κρεβάτια αυτά και οι Μονάδες δεν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.  

 

Ύστερα από τόσο χαμένο χρόνο σε θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς, ελπίζω να μπει επιτέλους μπροστά κάποιο σοβαρό, επείγον σχέδιο ώστε να στηριχτούν οι πόροι του συστήματος υγείας.

 

Σε μια εποχή κρίσης και έχοντας επίγνωση της κατάστασης του δημόσιου υγειονομικού συστήματος είναι επίσης επιβεβλημένο να αξιοποιηθούν οι πόροι του ιδιωτικού τομέα για τη δημόσια υγεία.

 

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, αλλά δε θα πρέπει να τους αφήσουμε άοπλους σ’ αυτή τη μάχη.» 


https://usa.greekreporter.com/2020/09/24/greece-should-not-impose-a-lockdown-stanford-john-ioannidis/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου