Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

 


Ακραίο δείγμα οι ΗΠΑ του Τραμπ

 

Για να αναφέρουμε, πολύ συνοπτικά, τα σοβαρότερα επιστημονικά ατοπήματα της προεδρίας Τραμπ αρκεί να θυμηθούμε ότι από την αρχή της θητείας του έκανε ό,τι μπορούσε για να περικόψει τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στην οικολογία, στην υγεία, στις περιβαλλοντικές και κλιματικές καταστροφές του περιβάλλοντος και, ευρύτερα, στη μη εφαρμοσμένη έρευνα, δραστηριότητες τις οποίες θεωρούσε... πεταμένα λεφτά.

 


Εξάλλου, ποτέ δεν έκρυψε και δεν έχανε ευκαιρία να το επαναλαμβάνει δημόσια ότι τόσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή όσο και για την πανδημία του κορονοϊού ευθύνεται η... Κίνα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι ένα «κόλπο της Κίνας», ένα συνωμοτικό σχέδιο της κινεζικής οικονομίας «για να εμποδίσει την αμερικανική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική» και για να καταστρέψει τις οικονομίες των δυτικών χωρών.

Όσο για την τρέχουσα πανδημία που απειλεί τους Αμερικανούς, ήταν πεπεισμένος ότι και αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σατανικό σχέδιο του Πεκίνου. Ισως γι’ αυτό, επί μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμενε να αποκαλεί τον κορονοϊό SARS CoV-2 «ο κινεζικός ιός» (the Chinese virus)!


Εκτός, όμως, από αυτή την εσωτερική -καθαρά εθνικιστική-λαϊκιστική- προπαγάνδα, οι αντιεπιστημονικές αποφάσεις του Τραμπ έβλαψαν σοβαρά την εικόνα και τη θέση των ΗΠΑ διεθνώς.

Τυπικό δείγμα της (αυτο-)καταστροφικής προεδρίας του Τραμπ ήταν οι νόμοι που ψηφίστηκαν για μια λιγότερο αυστηρή προστασία των ζωικών ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος, που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σε αυτή τη στάση πλήρους αδιαφορίας για το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή μέσα σε αυτό εντάσσεται και η απόφαση, πριν από έναν χρόνο, της κυβέρνησης Τραμπ να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ να εξαιρεθούν οι ΗΠΑ από τη «Συμφωνία του Παρισιού», δηλαδή από τα διεθνώς συμφωνημένα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της οικολογικής καταστροφής. Αυτή η νέα αντιοικολογική πολιτική των ΗΠΑ εκφράστηκε απερίφραστα τον περασμένο Δεκέμβριο, οδηγώντας σε πλήρη αποτυχία τη Διεθνή Διάσκεψη της Μαδρίτης.


Η αντιεπιστημονική στάση του Τραμπ απέναντι στην πανδημία COVID 19 ήταν αναμενόμενη, αφού δήλωνε πεπεισμένος ότι πρόκειται για κάτι σαν «γριπούλα», για την αντιμετώπιση της οποίας θα αρκούσε ένα καλό απολυμαντικό σώματος ή, έστω, η ακτινοβόληση με υπεριώδεις ακτίνες, σύμφωνα με πραγματικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.


Η εξόφθαλμα αντιεπιστημονική στάση του απέναντι στην πανδημία φαίνεται πως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πράγματι, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Columbia που ονομάζεται «Ανιχνευτής Αποσιωπήσεων της Επιστήμης» (βλ. Silencing Science Tracker). Ένα υπολογιστικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τη λεπτομερή καταγραφή όλων των αντιεπιστημονικών ενεργειών του τελευταίου προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το πρόγραμμα, ο Τραμπ, από το 2017 μέχρι σήμερα, έχει επιχειρήσει τουλάχιστον 450 φορές να υποτιμήσει, να υποβιβάσει και να παραποιήσει τα δεδομένα της επιστήμης: 72 περιπτώσεις αφορούσαν προσπάθειες μείωσης χρηματοδότησης ορισμένων ερευνών, 145 πράξεις λογοκρισίας, 43 πράξεις κατάφωρης παρεμπόδισης ή χειραγώγησης των αποτελεσμάτων κ.ο.κ.


Η πιο πρόσφατη απόδειξη για το ότι αυτό το ιδεολόγημα της κοινωνικής ουδετερότητας της επιστήμης και των επιστημόνων είναι μόνο ένα βολικό κοινωνικό μύθευμα ήρθε αυτόν τον μήνα από τις ΗΠΑ. 

Όπου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί επώνυμοι Αμερικανοί επιστήμονες, σπουδαίοι πανεπιστημιακοί θεσμοί και τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά της χώρας εγκατέλειψαν τη βολική σιωπή της επιστημονικής ουδετερότητας και τάχθηκαν ομόφωνα και κυρίως δημόσια κατά της εμφανώς καταστροφικής διαχείρισης της νέας υγειονομικής απειλής από τον πρόεδρο Τραμπ και τους συμμάχους του.


Έτσι, για παράδειγμα, στις 8 Οκτωβρίου, το διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» αποφάσισε, για πρώτη φορά στα 208 χρόνια που κυκλοφορεί, να σπάσει τη μακρά σιωπή του για τα πολιτικά δρώμενα δημοσιεύοντας ένα πολύ εντυπωσιακό κύριο άρθρο γνώμης του περιοδικού (editorial), που ζητούσε ρητά την αλλαγή προέδρου και κυβέρνησης επειδή είναι «επικίνδυνα ανίκανοι» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Δεν μπορούμε να τους υποστηρίξουμε ούτε να συμβάλουμε στον θάνατο χιλιάδων ακόμη Αμερικανών από COVID-19 αν τους επιτρέψουμε να μείνουν στις θέσεις τους».

Ανάλογες πολιτικές θέσεις διατύπωσε και το άλλο κορυφαίο και διεθνούς κύρους αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, το «Nature», που καλούσε ρητά τους αναγνώστες του να καταψηφίσουν τον Τραμπ, κρίνοντας τον συνολικό απολογισμό της προεδρίας του ως «ντροπιαστικό».

Όμως και στο «Scientific American», το πιο διάσημο περιοδικό επιστημονικής εκλαΐκευσης στον κόσμο, εμφανίστηκαν στα τεύχη του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου άρθρα που καλούσαν τους αναγνώστες τους να καταψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου τον Τραμπ «για να θέσουν ένα τέλος στις επιθέσεις κατά της επιστήμης», όπως έγραφαν σε άρθρο του Σεπτεμβρίου ο διευθυντής και οι αρχισυντάκτες του περιοδικού.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, 81 Αμερικανοί επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής, Χημείας, Φυσικής, δημοσίευσαν μια επιστολή που είχαν όλοι συνυπογράψει, στην οποία δήλωναν ανοιχτά ότι καταδικάζουν τις αντιεπιστημονικές θέσεις του Τραμπ και ότι θα ψήφιζαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.


Κάθε άλλο παρά έκπληξη, λοιπόν, θα πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ του Τραμπ και της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας. Ένα πολιτικό διαζύγιο που έχει μετατραπεί σε πόλεμο της επιστήμης εναντίον της σκοταδιστικής πολιτικής, που στις ΗΠΑ εκπροσωπήθηκε από τον Τραμπ.

 

Αποσπάσματα από άρθρο του Σπ. Μανουσέλη στην ΕΦΣΥΝ

https://www.efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy/266567_ntonalnt-tramp-o-proedros-ton-ipa-poy-apaxionei-tin-epistimi



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου